Amir Hasičević: Zaključana cijena može biti viša od kataloške

Ovog utorka u političkim minutama Jutarnjeg programa sa Adnanom Trtovac - ministar trgovine FBiH Amir Hasičević (NS).

Zamrznute su cijene 40 prehrambenih i higijenskih namirnica. Koliko se poslovnih subjekata odazvalo akciji? Postoji li garancija za kontinuitet snižene cijene? Koliku uštedu građani mogu ostvariti? Kontroliše li se mjera ograničenih marži na 15 proizvoda? Šta podrazumijevaju izmjene zakona o kontroli cijena? Šta je sa setom fiskalnih zakona i minimalnoj plati od hiljadu KM? Kakva je korist radnika u realnom sektoru od preporuke Vlade da poslodavci povećaju plate i da na taj iznos ne plaćaju doprinose i poreze? Govorimo i o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini, neradnoj nedjelji te statusu radnika.

-Krenimo dakle najprije od ovih zaključanih cijena, odnosno zaključanih cijena određenih proizvoda tačnije četrdeset u Federaciji Bosne i Hercegovine. Od petnaestog decembra su zaključane cijene, dakle od petka. Koliko je do sada prijavljenih, odnosno koliko poslovnih subjekata učestvuju u ovoj akciji i kolika je negdje ušteda jednog građanina na korpi ovakvih proizvoda?-
 

"Da, dobro ste rekli od petnaestog dvanaestog je krenuo taj potpisani sporazum sa trgovcima pošto je ovo dobrovoljna akcija koja je nastavak ustvari svega onoga što generalno ministarstvo trgovine u posljednje vrijeme radi. Mi smo imali ove odluke o kontrolama cijena koje su bile onako restriktivne, koje su ustvari bile shodno zakonu o kontroli cijena. Onda smo polako tražili nove bolje modele smatrajući da će neki sinegrijski zajednički efekat dati bolje rezultate.

Tako da je od petnaestog dvanaestog, pokrenuta ta akcija "Zaključavamo cijene" četrdeset artikala, ona traje tri mjeseca prema mojim zadnjim saznanjima koje imamo preko dvadeset, dvadeset i nešto je bilo poslovnih subjekata uključeno i oko 1178 prodajnih ili dvjesto hajde, 1200 prodajnih objekata je uključeno u ovu akciju. Akcija evo traje, kažem vidjet ćemo, mjeriti ćemo efekte bit ćemo na terenu. Ono što znam za sada je da još traju neki dijelovi tehničke pripreme same te akcije obzirom da je ona od petka stupila na snagu. Radi se stvarno o puno prodajnih objekata."

-Da li prijava objekata još traje, dakle da li moguće još da se poslovni subjekti prijave za učešće u akciji?-
 

"Da, mi svakodnevno imamo zahtjeve. Znači postoji još mogućnost. Znači da imamo i za male čak neke poslovne subjekte trgovačke. Oni mogu uzeti dvadeset artikala od ponuđenih četrdeset i učestvovati u toj akciji i ostao sam vam dužan. Prema našim procjenama negdje oko četrdesetak, između trideset i četrdeset maraka je ušteda na ovoj korpi, kad bi pojedinačno naravno napunili korpu onako kako je sa spiska.

Ovo kad kažem trideset i četrdeset zavisi od toga koliko su prethodno cijenu imali imali subjekti jer znamo je li iz iskustva da prodajni objekti nisu imali iste cijene prethodno. Tako da sada naši kupci odnosno potrošači mogu vidjeti na ulazu u objekat da li je objekat označen. Ukoliko jeste onda imaju tamo ponudu od četrdeset tih artikala gdje je označena cijena zaključavamo i gdje je iskazana prethodna i sadašnja cijena. Tako da je to otprilike ta ušteda, znači negdje između petnaest i dvadeset posto otprilike bi trebalo da bude prosječna ušteda."

-Vraćamo se sada našem razgovoru. Evo ministre Hasičeviću, čuli ste reakcije građana, dakle potrošača Federacije Bosne i Hercegovine. Ima onih koji pozdravljaju, ima onih koji kažu da nisu još ni vidjeli te označene cijene. Sami ste negdje sad spomenuli u odgovoru na prvo pitanje da traju još te neke tehničke pripreme u prodavnicama. Ima i onih koji smatraju u najmanju ruku da su dakle ovakve mjere nedovoljne. Kako im odgovarate?-
 

"Da, pazite ako uzmemo standard kojim živimo svi mi zajedno u ovoj državi, nije dovoljno. Znači potrebno je puno više. Nažalost ovo jeste jedna akcija koja treba da pokaže i društvenu odgovornost trgovaca i volju i spremnost vlade. Mi radimo svakodnevno. Evo dogovorili smo se i ova akcija je do 15. 03. ali idemo dalje, idemo pokušavamo dalje da radimo. Pokušavamo napraviti između ostalog jedan tim koji će biti sastavljen i od Vlade i od potrošača zato što je udruženje potrošača učestvovalo u kreiranju ove akcije. Pokušavamo odgovoriti na neke krize kao što su bile, imali smo prvo Covid pa onda rat u Ukrajini i razne druge poremećaje koji mogu nenadano da dovedu do poremećaja. Čini mi se evo da nismo adekvatno odgovarali, je li i nismo odgovarali ažurno kako to kažu u ekonomiji na te mjere kad je trebalo. Tako da ove mjere donekle će pomoći ali svjestan sam ono, ne svima i ne dovoljno koliko bi to trebalo."

federalna.ba

Amir Hasičrvić