videoprilog Adise Smailagić (Svijet)

Amerika se vraća u 19. vijek, žene gube pravo na pobačaj

Žene u Sjedinjenim Državama gube teško stečeno pravo na pobačaj. Odluka je to Vrhovnog suda te zemlje kojom je srušena presuda stara 50 godina kojom je pobačaj bio legaliziran u cijeloj zemlji. Samo nekoliko sati nakon odluke više država zabranu je već uvelo, bolnice masovno otkazuju već zakazane pobačaje. Na ulicama protesti, blokade saobraćajnica, neredi.

U medicinu se uplela politika. Američki Vrhovni sud poništio značajnu presudu u slučaju Rou protiv Vejda iz 1973. godine. Time je Sud tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj, te doveo u pitanje zdravlje i život miliona žena u Sjedinjenim Državama koje, nakon pola stoljeća, gube legalno pravo na prekid neželjene trudnoće.

"Ova odluka je drastičan pomak od načina na koji mi i Vrhovni sud tumačimo Ustav. U suštini ovo mišljenje kaže da priznajemo samo prava koja su bila priznata u 18. i 19. stoljeću. Zato je ovo zastrašujući trenutak za ovu državu.", istakla je profesorica na Fakultetu javnog zdravstva u SAD-u Terry McGovern.

Presuda, koju je podržalo šest sudija Vrhovnog suda, u kojem dominiraju konzervativci, dok su tri bila protiv, zasnovana je na republikanskom zakonu države Misisipi koji zabranjuje pobačaj nakon 15. sedmice trudnoće. Sudije su u svojoj presudi navele da odluka zasnovana na slučaju Rou protiv Vejda dozvoljava izvođenje abortusa prije nego što bi fetus bio održiv van materice, između 24. i 28. sedmice trudnoće, bila pogrešna, jer, kako se ističe, Ustav Sjedinjenih Država ne pominje posebno pravo na pobačaj. Nakon odluke Vrhovnog suda na ulicama američkih gradova protesti, ali i neredi.

"Uznemirena sam. Plašim se za svoje prijateljice. Znate, ovo je vrlo traumatično jutro."

"Plašim se za žene koje žive u državama koje će ograničiti prava na abortus. Ponosna sam što živim u Washingtonu, jer imam osjećaj da ćemo biti država koja će napraviti mjesta za žene koje žele doći ovamo."

Na ulicama i aktivisti protiv pobačaja i kršćanski konzervativci koji su desetljećima zagovarali poništenje spomenute presude u slučaju Rou protiv Vejda.

"Na ovim sam ulicama 38 godina i oni ubijaju bebe od tada. Sada je došlo vrijeme da mi slavimo. Zahvalan sam. Zahvalan sam Bogu što je presuda Rou protiv Vejda odbačena", kazao je David Lane, protivnik pobačaja.

Odluka o zabrani pobačaja prepuštena je saveznim državama. Iako su pojedine američke države već nekoliko sati nakon presude Vrhovnog suda uvele zabranu, pojedine se istoj protive.

"Odabrala sam da ne primjenjujem zakon za koji znam da će uticati na dobrobit, zdravlje i bezbjednost 2,2 miliona žena, reproduktivne dobi, koje žive u Michiganu. Neću dovesti njihove živote u opasnost", istakla je državna tužiteljica Michigana Dana Nessel.

Presuda Vrhovnog suda za Republikance je historijska pobjeda, dok Demokrate ističu da ona vraća Ameriku 150 godina unazad i u opasnost dovodi zdravlje i život američkih žena.

"Bez pretjerivanja, ovo je veoma žalostan trenutak u našoj historiji. Vrhovni sud Sjedinjenih Država doslovno je odluzeo jedno ustavno pravo od američkog naroda koje je ranije priznalo. Nisu ga ograničili. Jednostavno su ga oduzeli. To nikad ranije nije učinjeno s nekim pravom koje je toliko važno za toliki broj Amerikanaca. Ali oni su to učinili. Ovo je tužan dan za sud i našu državu", kazao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

"To je u skladu s Ustavom, vratiti prava gdje su već dugo trebala biti. Ovo sve vraća pravo saveznim državama kojima je oduvijek i pripadalo", smatra bivši predsjednik SAD-a Donald Trump.

I upravo je Trump igrao ključnu ulogu u rušenje presude stare 50 godine. Naime, imenovanjem troje sudija tokom svog predsjedničkog mandata Trump je učvrstio konzervativnu većinu na Vrhovnom sudu i 17 mjeseci nakon što je napustio dužnost ispunio svoje predizborno obećanje. Mnogi u Sjedinjenim Državama smatraju da će bogate, dobrostojeće žene i dalje imati pristup pobačaju, dok će, one sa lošijom finansijskom podrškom, završiti u skrovitim uličicama na ilegalnim pobačajima.

"Sudije Vrhovnog suda proizveli su krizu za pola zemlje. Ljudi sa sredstvima i resursima, finansijskom i porodičnom podrškom i podrškom zajednice, možda će se moći snaći. Ali upravo sada, jedna od pet žena koje mogu imati dijete, pobacit će. Jedna od pet. A za mnoge, bez tih sredstava, bez finansijske podrške ili podrške zajednice, naći će načine da se povrijede, pronađu ilegalne davaoce usluga. Ili će biti primorane na prisilne i neželjene trudnoće", istakla je Heather Booth, aktivistica za ljudska prava.

Pitanje pobačaja u Sjedinjenim Državama uvijek izaziva užarene rasprave, a prema posljednjim anketama 61 posto odraslih smatra da bi pobačaj trebao biti legalan uvijek ili u većini slučajeva, dok 37 posto smatra suprotno.

"Znam koja pitanja sebi žene postavljaju kada razmišljaju o prekidu trudnoće. Znam da razmišljaju o tome šta je najbolje za njih i njihove porodice. U mnogim slučajevima riječ je i o drugoj djeci. Te žene se već bore da prehrane djecu koju imaju. I dakle, kada žena donese odluku da prekine trudnoću, to nije odluka koja je donesena bez razmišljanja. Nije u pitanju manjak obzirnosti. To je odluka koja se pažljivo razmatra i koju uopće nije lako donijeti", kazala je demonstrantica Erica White.

Odluka Vrhovnog suda koja je Ameriku vratila u 19. stoljeće, naišla je na osudu širom svijeta – kao veliki civilizacijski korak nazad koji pokazuje koliko su prava žena krhka i kako ih je lako kršiti.

"Moram reći, to je velik korak unazad. Uvijek sam vjerovao u prava žena i ostajem pri tome. Velika Britanija ima zakone koji to poštuju", naveo je premijer Velike Britanije Boris Johnson.

"Ono što mogu učiniti je da ponovim naš stav o ovom pitanju. Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava su temelj života po izboru, harmonije, jednakosti za žene i djevojke u svijetu. Također je važno napomenuti da ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava žene da ga obave. To ga samo čini smrtonosnijim", istakla je Stéphane Dujarric, glasnogovornik Generalnog sekretara UN-a.

Sa druge strane, vatikanska akademija za život pohvalila je odluku američkog Vrhovnog suda, poručivši da je presuda izazov za cijeli svijet po životnim pitanjima. Ističu da odbrana ljudskog života ne može biti ograničena na individualna prava, jer je, kako navode, život pitanje šireg društvenog značaja.

federalna.ba

SAD žene zabrana pobačaja