Amerika osudila odluku Rusije o aneksiji u Ukrajini i uvela nove sankcije

Amerika osudila odluku Rusije o aneksiji u Ukrajini i uvela nove sankcije

Američka administracija osudila je odluku Rusije o aneksiji pojedinih dijelova Ukrajine i uvela sankcije stotinama ruskih organizacija i pojedinaca, među kojima je i predsjednica ruske Centralne banke.

U saopćenju predsjednika SAD-a Joea Bidena navedeno je kako SAD osuđuje pokušaj ruske aneksije pojedinih teritorija Ukrajine.

Istakavši kako je Rusija prekršila međunarodno pravo, Biden je kazao kako je Povelju Ujedinjenih nacija “bacila pod noge“.

”Bez sumnje je da ovi činovi nemaju nikakav legitimitet“, kazao je Biden.

Poručio je kako će SAD uvijek poštivati teritorijalni integritet Ukrajine i da će nastaviti pomoć Ukrajini.

“Kao reakciju na današnje tvrdnje o lažnoj aneksiji, SAD sa saveznicima saopćava nove sankcije. Ove sankcije su usmjerene ka osobama i organizacijama u ili van Rusije koje podržavaju ekonomski ili politički napore o promeni statusa ukrajinske teritorije nelegitimnim putem“, kazao je Biden.

Istakao je kako s nestrpljenjem očekuje potpis na zakon koji treba odobriti Kongres, a kojim se predviđa dodatnih 12 milijardi dolara odbrambene pomoći Ukrajini.

”Pozivam sve članove međunarodne zajednice da odbace pokušaje ruske nelegitimne aneksije i do kraja budu uz narod Ukrajine“, kazao je Biden.

Na listi sankcija koju je objavio SAD nalazi se na stotine organizacija i pojedinaca, među kojima je i predsjednica ruske Centralne banke Elvira Nabiullina.

federalna.ba/AA

SAD Joe Biden Rusija Ukrajina aneksija
Rusija Ukrajina Jens Stoltenberg
0 26.11.2022 17:53
Herson Ukrajina električna energija
0 26.11.2022 12:32
Elon Musk Ron DeSantis SAD
0 26.11.2022 09:46
Grčka dronovi SAD
0 26.11.2022 09:05
Engleska SAD Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.
0 25.11.2022 22:16