Američko ministarstvo: Akcija policije zaoštrava tenzije na Kosovu
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Američko ministarstvo: Akcija policije zaoštrava tenzije na Kosovu

Američko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je razočarano "što je Policija Kosova poduzela akciju u financijskim institucijama na sjeveru Kosova po nalogu tamošnjeg Ministarstva unutarnjih poslova", ocjenjujući da to zaoštrava tenzije, prenosi Kosovo online u utorak.

"Pitanja u vezi s tim bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Europska unija. Ova akcija nije koordinirana s međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj vjeri Kosova u rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU", navodi se u odgovoru neimenovanog portparola Department of State za Glas Amerike.

Policija Kosova priopćila je da je na sjeveru Kosova u ponedjeljak zatvoreno šest filijala banke Poštanske štedionice. Kako je navedeno, na bankama su postavljena zvanična obilježja za njihovo zatvaranje, a sve "dalje policijske radnje će se provoditi u suradnji i koordinaciji s pravosudnim organima".

"Vlada SAD je dosljedno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom euroatlantskom putu, a posljednji put je to uradila podtajnica Elizabethe Allen na sastanku s premijerom Albinom Kurtijem 19. svibnja ", navodi Department of State.

Ponavlja se "jasnu zabrinutost" SAD zbog primjene izmjenjene uredbe Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu dinara na Kosovu.

"Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažiranju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rješavanje pitanja u vezi s normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana - uključujući i one iz srpske manjine - negativno pogođenim nedavnim promjenama valutnih propisa", dodala je američka diplomacija.

federalna.ba/Fena

Kosovo policija poštanske štedionice SAD