Američki i britanski ambasadori u VSUN-u iznijeli teške optužbe na račun Dodika
(Izvor: Reuters)

Američki i britanski ambasadori u VSUN-u iznijeli teške optužbe na račun Dodika

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) Robert Wood izjavio je danas tokom debate o stanju u Bosni i Hercegovini da je stabilnost u toj zemlji ključna za mir u Evropi, i optužio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za pokušaje potkopavanja državnih institucija.

"Stabilnost BIH je ključna za mir u Evropi. Dejtonski sporazum je prekinuo užasan rat. Mandat EUFOR-a i Misija Altea su ukorijenjeni u Dejtonskom sporazumu. Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i dalje igra centralnu ulogu u implementaciji odredbi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma", kazao je Wood.

On je istakao da visoki predstavnik Christian Schmidt ima punu podršku SAD.

"Potpuno podržavamo visokog predstavnika i korištenje svih ovlaštenja, pa i bonskih, dok se ne provede program 5+2. Korištenje bonskih ovlaštenja pomaže ovoj državi u napretku na EU putu", naglasio je američki ambasador.

"Brojni su izazovi pred BiH, uključujući secesionističku retoriku. Dodik pokušava potkopati državne institucije i redovno poziva na to. Njegova retorika prijeti miru i stabilnosti u regiji. Moramo se suprotstaviti tome", istakao je on.

Osvrnuo se i na problem negiranja genocida kao i najavljenu Rezoluciju o genocidu, koja će se naći pred Generalnom skupštinom 23. maja.

"Historijska je činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid, to je pravni zaključak koji je potvrdio Međunarodni krivični sud. Odavanje pošte žrtvama genocida jača vrijednosti koje su navedene u Povelji UN", ocijenio je američki ambasador.

Potom je najavio da će SAD nastaviti da koristiti raspoložive alate, pa i sankcije protiv onih koji potiču na korupciju i destabilizaciju zemlje.

Ambasador Velike Britanije James Kariuki istakao je da njegova država snažno podržava BiH u naporima i ispunjavanju reformi na putu ka Evropskoj uniji, ali i da najvećom prijetnjom smatraju određena nastojanja političara iz Republike Sprske, kojima se, kako je ocijenio, podriva napredak.

"Najveća prijetnja budućnosti i mirovnom sporazumu leži u nastojanjima nekih političara iz Republike Srpske da potkopaju državu i njene institucije. To uključuje prijetnje jednostranim povlačenjem iz ustavnog i pravnog okvira države i uspostavljanjem paralelnog okvira u Republici Srpskoj", kazao je on.

On je podržao visokog predstavnika, pozvavši sve političare u BiH da sarađuju s njim.

"Zabrinuti smo zbog izvještaja o nestabilnoj političkoj situaciji, što uključuje negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i napade na povratnike. Te aktivnosti nemaju mjesta u mirnom i multietničkom društvu, pozdravljamo napore na promovisanju povjerenja. Čvrsto podržavamo i misiju EUFOR-a", rekao je, između ostalog, britanski ambasador.

federalna.ba/Beta

Vijeće sigurnosti UN-a
Denis Bećirović Vijeće sigurnosti UN-a
0 15.05.2024 19:06
rezolucija o Srebrenici Vijeće sigurnosti UN-a Ivica Dačić
0 28.04.2024 17:09
Srbija Srebrenica genocid Vijeće sigurnosti UN-a rezolucija
0 14.04.2024 18:11
Francuska rezolucija Vijeće sigurnosti UN-a
0 02.04.2024 09:05