Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Julian Reilly, sa saradnicima posjetio je Centralnu izbornu komisiju (CIK) Bosne i Hercegovine i razgovarao s predsjednikom i članovima Komisije, saopćeno je iz CIK-a.

Predsjednik Suad Arnautović je podsjetio na dosadašnju suradnju i zahvalio za podršku koju je Centralna izborna komisija BiH dobijala od Vlade Velike Britanije. Posebno je istakao vrlo bitan segment izbornog procesa 2022. godine za čije unaprijeđenje je Vlada Velike Britanije osigurala finansijsku podršku.

Za Opće izbore 2022. godine, zahvaljujući finansijskoj podršci b ritanske ambasade, projektom koji je realiziralo Udruženje izbornih zvaničnika u BiH, Centralna izborna komisija BiH je uvela vrlo značajnu novinu u izborni proces, a to su posebni sigurnosni ekološki štambilji koji su korišćeni za ovjeru glasačkih listića.

Sigurnosnim štambiljem se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića koji se koristi na biračkom mjestu, a što za cilj ima onemogućavanje izbornih manipulacija i prevara. Ukupno je izrađeno 6.090 sigurnosnih štambilja.

Arnautović je tokom sastanka najavio i dvije važne aktivnosti Centralne izborne komisije BiH u 2023. godini.

Odnose se na provođenje “Testnog projekta podrške Evropske Unije za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH“ i na organizaciju postizborne konferencije na kojoj se analiziraju izborni proces i izazovi s kojima se izborna administracija suočavala tokom provedbe Općih izbora 2022. godine, a koja treba da rezultira preporukama za unapređenje izbornog procesa i zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija BiH bi bila zahvalna za pomoć međunarodnih donatora, odnosno za razmatranje opcije za sponzoriranje pomenutih aktivnosti,kaže se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

CIK BiH Julian Reilly
Srđan Amidžić CIK BiH Christian Schmidt
0 04.04.2024 20:54
CIK BiH finansiranje izbori
0 03.04.2024 12:00
Julian Reilly Irena Hadžiabdić CIK BiH Ujedinjeno Kraljevstvo
0 02.04.2024 16:53
Christian Schmidt Izborni zakon BiH OHR CIK BiH
0 27.03.2024 20:42