Ambasador Avdović predao akreditivna pisma Velikom vojvodi Henriju od Luksemburga
(Izvor: Fena/Ured za odnose sa javnošću MVP BiH)

Ambasador Avdović predao akreditivna pisma Velikom vojvodi Henriju od Luksemburga

 Ambasador Bosne i Hercegovine u Luksemburgu sa sjedištem u Briselu Erol Avdović predao je krajem prošle sedmice akreditivna pisma Njegovoj Kraljevskoj Visosti Velikom vojvodi Henriju. Ceremonija predaje akreditivnih pisama održana je u Palači Velikog vojvode u Luksemburgu.

Ambasador Avdović je u razgovoru s vojvodom Henrijem zahvalio na iskazanoj časti, te izrazio uvjerenje da će se dobri bilateralni odnosi dviju zemalja nastaviti razvijati.

Istaknuo je važnost da BiH nastavi kretanje ka punom članstvu u EU i NATO-u, te da proširenje EU putem prihvatanja zemalja Zapadnog Balkana u članstvo jeste investicija u sigurnost EU iz geostrateških razloga.

Veliki vojvoda je istaknuo da će Luksemburg nastaviti s podrškom za što brže pridruženje BiH euroatlanskim integracijama.

Interesirao se kakva je podrška stanovništva Bosne i Hercegovine za članstvu u EU, te je ambasador Avdović istaknuo podršku od oko 74 posto građana BiH anketiranih u 2023. godini.

Veliki vojvoda Henri je govorio o primjernom i visokom stepenu integriranosti oko 1.500 građana Luksemburga koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, te istaknuo da su adekvatno angažovani u značajnim oblastima društva, od ekonomije do lokalne politike. Izrazio je i ponovljeno divljenje za ljepote BiH koju je već posjetio.

Avdović je pozvao Henrija da iznova posjeti Bosnu i Hercegovinu i sam se uvjeri u napredak koji je zemlja ostvarila i pored svih tranzicionih nedaća. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina postala jedna od svjetskih top-turistčkih destinacija, i jedna od lidera u tom pogledu u cijelom regionu - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Bosna i Hercegovina Luksemburg
turizam Hercegovina Bosna i Hercegovina
0 22.06.2024 18:13
Bosna i Hercegovina turizam Prenj
0 22.06.2024 10:17
Denis Bećirović akreditivno pismo Bosna i Hercegovina
0 20.06.2024 13:19
Bosna i Hercegovina turizam turisti
0 15.06.2024 12:43
Bosna i Hercegovina Rumunija
0 13.06.2024 15:37