Ambasada SAD u BiH: Razočaravajuće što su na funkcijama sankcionisani pojedinci poput Čavare

Ambasada SAD u BiH: Razočaravajuće što su na funkcijama sankcionisani pojedinci poput Čavare

Američka ambasada u BiH ocijenila je da je krajnje razočaravajuće to što sankcionisani pojedinci, poput Marinka Čavare (HDZ BiH), i dalje dobijaju vodeće uloge u vlasti.

"Sjedinjene Američke Države ne određuju koje političke stranke formiraju vlade ili koje osobe popunjavaju određene pozicije, ali je krajnje razočaravajuće da sankcionisani pojedinci, kao što je Čavara, nastavljaju vodeće uloge u vlasti", istakli su iz ambasade SAD u BiH za novinsku agenciju Patria.

Dodali su da ovakva imenovanja "šalju pogrešnu poruku o posvećenosti dobrom upravljanju, euroatlantskim vrijednostima i konstruktivnom angažmanu sa drugim političkim partijama, usmjerenom ka pronalaženju pragmatičnih i praktičnih rešenja za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju ljudi ove zemlje".

Marinko Čavara (HDZ) imenovan je za potpredsjednika Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Za njegov izbor glasali su poslanici HDZ-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao i stranaka "Osmorke", izuzev Sabine Ćudić iz Naše stranke, koja je glasala protiv.

Čavara je završio na američkoj "crnoj listi" zbog blokada oko formiranja Vlade Federacije BiH i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

federalna.ba/Beta

Ambasada SAD Marinko Čavara
Haris Ćutahija Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH Milorad Dodik Vanjskopolitička inicijativa BiH
0 25.03.2023 13:58
Milorad Dodik Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH
0 24.03.2023 21:30
Vlada RS Ambasada SAD
0 23.03.2023 19:47
Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH
0 17.03.2023 19:28
Marinko Čavara rukovodstvo Federacije BiH
0 23.02.2023 18:38