Ambasada SAD-a podržala Schmidta

Ambasada SAD-a podržala Schmidta

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država pozdravila je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom, kako su naveli, ojačava stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine.

"Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika da učvrsti stabilnost i poboljša funkcionalnost Bosne i Hercegovine kroz amandmane na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon BiH. Ove mjere su bile hitno potrebne", navedeno je u saopćenju.

Odluka Visokog predstavnika rješava probleme koji godinama opterećuju Federaciju Bosne i Hercegovine. Četiri godine nakon izbora 2018. godine, u Federaciji BiH nisu provedeni rezultati izbora, a Ustavni sud Federacije gotovo je paralizovan. Ovim su građani u Federaciji lišeni ustavnih prava, podrivena je vladavina zakona, a etno-nacionalisti širom BiH ohrabreni. Svi ovi problemi predstavljaju prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

"U proteklim godinama političke stranke imale su više prilika da riješe preostale probleme koji se tiču funkcionalnosti i raspodjele vlasti u Federaciji, uključujući i u avgustu i septembru kada ih je visoki predstavnik pozvao da pokušaju postići iskren kompromis. Umjesto toga, mnoge stranke su našle nove načine da napadaju institucionalni integritet zemlje. Bh. građani trebaju i zaslužuju funkcionalnu vlast koja će biti sposobna reagovati na sve veći broj unutrašnjih i vanjskih kriznih situacija. Nefunkcionalnost nije samo neodgovorna, ona je opasna", poručili su iz Ambasade SAD-a.

Istaknuto je kako međunarodna zajednica ne može dozvoliti da se nefunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine i ne može više vjerovati praznim obećanjima i lažnoj posvećenosti političkih lidera da će ovaj put iskreno pregovarati, da će postići smislen kompromis i da će interese građana koje predstavljaju staviti iznad sopstvenih, uskih etno-nacionalističkih ili finansijskih interesa. Prošlo je vrijeme praznih obećanja lidera koji konstantno ne postižu rezultate.

Naglešeno je kako će sve stranke u ovim amandmanima naći nešto što im se dopada, kao i nešto što im se ne dopada. Neke će biti razočarane jer ova odluka ne mijenja osnovnu strukturu vlasti u BiH.

"Daytonski mirovni sporazum definiše BiH kao jednu zemlju u kojoj postoje dva entiteta, tri konstitutivna naroda, Ostali i građani. Visoki predstavnik ne može mijenjati Ustav iz Daytona; to je odgovornost političkih stranaka u BiH, kao što je naglasio i Evropski sud za ljudska prava. Odgovornost visokog predstavnika je da provodi Daytonski mirovni sporazum. To uključuje osiguranje funkcionalnosti bh. institucija i mehanizama raspodjele vlasti u tim institucijama. Ukoliko one ne funkcionišu, građani ne mogu voditi debate i odlučivati o tome da li i kako žele da promijene način na koji se upravlja u zemlji", istaknuto je.

Naglašeno je kako je ponovna uspostava funkcionalnosti u Federaciji prvi korak ka obnovi unutrašnje ravnoteže koja je BiH potrebna da rješava pitanja upravljanja, osigura prosperitet, odgovori na šire geopolitičke izazove i osigura svoje mjesto u evro-atlantskoj zajednici zemalja.

"Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Sada je na političkim liderima u Federaciji da iskoriste ovu šansu i da po strani ostave razlike, rade na postizanju napretka i izgrade bolju budućnost za sve koje predstavljaju. Oni koji nastoje uništiti institucije ove zemlje radi sopstvenih političkih interesa, bez obzira bili oni iz Federacije ili Republike Srpske, biće za to smatrani odgovornim", zaključeno je u saopćenju.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt večeras je nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/AA

Christian Schmidt Ambasada SAD-a
Elmedin Konaković Christian Schmidt
0 29.09.2023 15:03
SIPA Christian Schmidt Federalni radio
0 27.09.2023 16:54
SIPA Christian Schmidt provjere
0 27.09.2023 10:34
Milorad Dodik Christian Schmidt
0 24.09.2023 13:21
Christian Schmidt Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 20.09.2023 13:22
Christian Schmidt Banja Luka posjeta
0 18.09.2023 19:51