Ambasada SAD-a: BiH je titular državne imovine
(Izvor: Screenshot)

Ambasada SAD-a: BiH je titular državne imovine

Na jučer ponovo usvojeni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u septembru ove godine stavio van snage, danas je reagirala Ambasada SAD-a. U poruci na Twitter stoji:

"Ustav BiH i relevantne odluke Ustavnog suda BiH su jasne. BiH je titular državne imovine i nadležnost za njene uređenje spada u isključivu nadležnost institucija na državnom nivou", navodi se i dodaje da jučerašnje usvajanje u NSRS ne mijenja osnovne pravne činjenice. "Republika Srpska (RS) mora se “u potpunosti” pridržavati Ustava i odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS-a ili ne", kažu iz Ambsade SAD-a.

"Sklonost izabranih lidera prema neproduktivnoj politici umjesto angažovanja u dobroj vjeri za rješavanje ovog pitanja, doprinosi cijeni ekonomskog razvoja, što bi koristilo građanima ove zemlje, uključujući i one koji žive u RS-u", zaključuju iz Ambasade SAD-a.

federalna.ba

 

 
Ambasada SAD Zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj reagiranje
Haris Ćutahija Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH Milorad Dodik Vanjskopolitička inicijativa BiH
0 25.03.2023 13:58
Milorad Dodik Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH
0 24.03.2023 21:30
Vlada RS Ambasada SAD
0 23.03.2023 19:47
Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH
0 17.03.2023 19:28
Zakon o nepokretnoj imovini RS Zakon o nepokretnoj imovini Zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj
0 28.02.2023 19:52