Kratina: Ovakvim dnevnim redom PFBiH žmirimo pred potrebama građana

U političkim minutama ovog utorka s Adnanom Trtovac razgovarala je zastupnica DF-a u Parlamentu FBiH Alma Kratina.

Gdje su reforme, a gdje izgubljena obećanja?

Uoči sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, govorimo o dnevnom redu i radu ove zakonodavne institucije. O političkoj situaciji i reformskim zakonima. Posljednjim odlukama visokog predstavnika BiH Kristijana Šmita, ali i pitanju femicida u BiH.

-Izmjene Izbornog zakona-

„Kako DF gleda na to, to je već zaista u javnom prostoru poznata stvar. Napadi na Centralnu izbornu komisiju, težnja da se Izborni zakon uredi po željama HDZ-a kako bismo još više bili svrstani u etničke torove jeste ono što mi živimo, to je naša realnost i protiv čega se mi zapravo borimo već duži vremenski period, ne samo u ovom mandatu ta borba traje već dugo.

Otkako je CIK formiran imamo takve ovaj napade na CIK znači, napade na Ustavni sud, napade na suverenitet države, meni to je sad potpuno jasna stvar mislim da ne trebamo ni trošiti vrijeme da to specijalno elaboriramo, ali ovaj ono što jeste žalosno i sramotno jeste da Trojka odnosno partneri koji su našli u Federaciji u Bosni i Hercegovini kako kažu sa bošnjačke strane sramotno šute i žalosno, ne znam više ni šta bi rekla na ovo ovaj što se juče dešavalo, jer dozvoliti sebi Socijaldemokratska partija da bude svrstana u bošnjačku delegaciju.

Falilo je samo da Dodik još kaže muslimani, a ne Bošnjaci što stalno koristi, evo sad se suzdržao bio na tom jučerašnjem sastanku, ali govoriti o predsjedniku predsjedništva na ovaj način od strane Dragana Čovića jeste nešto na šta smo mi navikli to su udari na istinu u Bosni i Hercegovini.  

Da se pokuša zapravo ušutkati ono što jeste zaista problem u Bosni i Hercegovini, ono što je predsjednik Komšić iznio ovaj na mjestu gdje na kraju krajeva i treba da se kaže kako stoje stvari u Bosni i Hercegovini, šta je osnovni problem, da li su to nastojanja da se ova zemlja uredi po etničkim principima.

I evo ovo što smo juče čuli, što je gospodin Čović rekao kobajagi ili tobože građanska i da na to šuti gospodin Nikšić to su stvari znači koje pokazuju da partneri koji su našli sa ove druge strane iz Federacije Bosne i Hercegovine kako je nazivaju bošnjačka reprezentacija nastavljaju taj neki snishodljivi odnos i šutnju na sve ono što je nedopustivo da se šuti, a u interesu čega, da li imenovanja koja se neprestano rade.“

- Povlačenje zakona o nepokretnoj imovini, iz opozicije navode da je opet u pitanju neka trgovina interesima-

„Pa naravno da jeste, ovaj kažem Dodik ima dobre savjetnike on uvijek zna dokle u kojem momentu treba da ide, to je pogodan momenat da se napravi ovaj manevar, ali kažem to ne znači apsolutno da će odustati od bilo čega, što jeste suština politike koju provodi.“

- Dnevni red sjednice Zastupničkog doma-

„Pa komentiram ga tako da smatram da je vrlo neodgovorno od rukovodstva parlamenta da nam nakon godišnjih odmora i svega što je naša realnost plasiraju takav dnevni red ne umanjujem tim značaj određeni prijedloga i nacrta, ali u situaciji kad nam trebaju ekonomske mjere koji će od Vlade pomoći građanima u ovakvom vremenu da prežive u situaciji kad su građani jako bolesni, onkološki pacijenti vape i traže od Vlade pomoć, da nemamo odmah sad rebalans budžeta na ovoj sjednici kroz koji će se određene stvari riješiti i bez obrazloženja povučen prije samih godišnjih odmora. Vrlo neodgovorno od Vlade, evo ovi slučajevi nasilja, samoubistava, znači ovaj okvir cijeli zakonski koji se treba donijeti, kako izmjene i dopune krivičnog, tako novi zakon o zaštiti nasilja u porodici, jesu nešto što urgentno potrebno građanima.

Znači mi praktično ovakvim dnevnim redom žmirimo pred potrebama građana i sigurno ćemo to reći i u poslaničkom satu, a i tražit ćemo određenu dopune i hitno upućivanje u procedura od Vlade svega ovoga o čemu sam vam sad govorila.“

federalna.ba

Alma Kratina
Komisija Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH 16 dana aktivizma Alma Kratina
0 29.11.2023 13:24
Alma Kratina jutarnji program
0 25.09.2023 19:53
Odgovorite ljudima Alma Kratina Jasminka Džumhur Jasmina Mujezinović Diana Šehić Vahidin Đaltur
0 13.09.2023 22:03
Odgovorite ljudima Alma Kratina Petar Galić Belmin Zukan Mirsad Čamdžić Adnan Efendić Admir Čavalić
0 07.06.2023 21:55
Odgovorite ljudima Alma Kratina Mirsad Čamdžić Eldar Čomor Halil Bajramović
0 07.12.2022 22:22
Alma Kratina Mirsad Čamdžić Eldar Čomor Halil Bajramović
0 07.12.2022 21:43