Alivuković: Naša generacija neće dočekati prihvatanje istine o genocidu

Uprkos snažnom protivljenju u bh. entitetu RS izmjenama Krivičnog zakona koje je nametnuo Valentin Inzko, prema podacima Memorijalnog centra u Srebrenici, u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine znatno je smanjeno negiranje genocida. Međutim, kad je u pitanju prihvatanje istine o onome što se desilo 11. jula 1995. u Srebrenici, generacija u kojoj mi živimo to neće dočekati jer to još uvijek svakodnevno negiraju, kazao je Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

“Mene brine druga stvar, a to je međunarodna zajednica koja na neki način i nosi odgovornost za počinjeni genocid. Mi smo ovdje, obilježavajući 25. godišnjicu genocida, imali veoma jake poruke preko 40 državnika iz zemalja širom svijeta. Ali ono što ostaje jeste pitanje šta preživjele žrtve imaju od tih poruka, pa i rezolucija koje je usvojio i Evropski parlament i brojne države. Još uvijek preživjele žrtve genocida traže posmrtne ostatke svojih najmilijih jer upravo oni koji negiraju taj genocid skrivaju masovne grobnice i neće da kažu gdje se one nalaze”, ističe Alivuković.

Naglasio je da se preživjele žrtve genocida koje danas žive u Srebrenici još uvijek susreću s posljedicama tog genocida.

“Žive u sistemu koji diskriminira preživjele žrtve genocida i sve one koji su se vratili na ove prostore u svakom smislu: krenuvši od škole, nemaju mogućnost zapošljavanja u javnim institucijama i tako dalje. Preživjele žrtva trebale bi konačno dobiti satisfakciju u pravom smislu riječi, da budu jednaki kao i ostali koji žive u ovom entitet”, ističe Alivuković.

Govoreći o ovogodišnjem obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, navodi da je u prethodnom periodu Organizacioni odbor održao tri sastanka, te da se u narednoj sedmici očekuje i četvrti na kome će biti usvojen konačan program obilježavanja. S obzirom na to da smo izašli iz vremena pandemije, restrikcija neće biti te će Maršu mira i samoj komemoraciji – dženazi u Potočarima moći prisustvovati neograničen broj učesnika.

“Ponovo imamo organiziran prijevoz svih građana koji želi doći u Potočare 11. jula s područja Sarajevskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona. Ove godine smo, u odnosu na 2019, angažirali 60% kapaciteta za prijevoz tih građana, tako da se očekuje veliki broj i građana ovdje 11. jula. Naše procjene govore da bismo ponovo mogli imati između 20 i 30 hiljada posjetilaca”, kazao je Alivuković.

federalna.ba

Nermin Alivuković genocid Srebrenica
Srebrenica Bratunac Take part
0 03.08.2022 19:48
papa Franjo Kanada genocid domorodačka zajednica
0 30.07.2022 10:41
Milorad Dodik negiranje genocida Srebrenica
0 22.07.2022 13:44
restrikcije voda Srebrenica
0 18.07.2022 14:22