Alijev: Između Azerbejdžana i Armenije postoji de facto mir

Alijev: Između Azerbejdžana i Armenije postoji de facto mir

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev vjeruje da između Bakua i Jerevana postoji de facto mir.

- Između Azerbejdžana i Armenije postoji de facto mir jer je situacija na granici bila mirna u proteklih nekoliko mjeseci. Mirovni sporazum tek, međutim, treba da bude potpisan kako bi se taj proces doveo do svog logičnog kraja, i Armenija će također morati da odustane od svojih teritorijalnih pretenzija prema Azerbejdžanu - izjavio je azerbejdžanski čelnik na sastanku s generalnim sekretarom Interparlamentarne unije (IPU) Martinom Chungongom.

Također, kaže Alijev, Baku i Jerevan mogu postići mir ako Armenija izmjeni svoj Ustav i druge pravne dokumente, čime okončava teritorijalni spor sa Azerbejdžanom, pojašnjavajući da armenska Deklaracija o nezavisnosti direktno poziva na pripajanje azerbejdžanske oblasti Nagorno-Karabah Armeniji i krši teritorijalni integritet svog susjeda.

Azerbejdžanski čelnik pohvalio je kao pozitivan korak proces pokretanja internih diskusija u Armeniji o donošenju amandmana na ustav za koje je rekao da "mogu biti put za okončanje mirovnog procesa što je moguće skorije", prenosi TASS.

federalna.ba/Fena

Ilham Alijev Azerbejdžan Armenija