Alić o formiranju vlasti u HNK: Zajedno s HDZ-om možemo doći do 20 ruku

Alić o formiranju vlasti u HNK: Zajedno s HDZ-om možemo doći do 20 ruku

Član rukovodstva Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona iz SDA Džafer Alić izjavio je danas u Mostaru kako smatra da HDZ BiH i SDA mogu doći do 20 ruku koje su potrebne za formiranje vlasti u tom kantonu, naglašavajući kako bi HNK trebao biti kopija Srednjobosanskog kantona.

- I dalje smo na tom principu da mi u HNK moramo biti kopija Srednjobosanskog kantona. Zaista smatram da je to žiža, prava preslika Federacije BiH i da se tu dokazujemo. Ako HDZ skrene s tog puta, mislim da nije dobro - izjavio je Alić novinarima.

Naglasio je kako na određen način imaju i neki vid dogovora da idu u tom smjeru.

- Želimo da se sistem očuva, da sistem funkcioniše To nije nikakva izlika i nikakvo opravdanje, nego jednostavno suštinski moramo doći do takvog rješenja. Nije lako doći do njega, ali mislim da moramo težiti tome, a ne baviti se samo matematikom, ni u skupštini ni u Vladi. Ne može to biti matematika, da li je 7/5, da li je 8/4 i da se na tome završi. Mi moramo ući duboko u resore, u tim resorima naći suštinu šta nije funkcionisalo, šta treba unaprijediti i kadrovski odgovoriti na takve izazove. Ja zaista vjerujem da mi to možemo i smatram da ćemo u narednom periodu doći do toga - ocijenio je Alić.

Dodao je i kako smatra da zajedno s HDZ-om mogu doći do 20 ruku.

- Mislim da HDZ ima jedan dio stranaka koje su raspoložene podržati takav vid programa, a mislim da i mi još nismo zatvorili vrata svima nego čekamo da dođemo do pravog rješenja, a onda da tražimo ko će podržati to rješenje - naglasio je Alić.

Komentirajući jučerašnju odluku Demokratske fronte da ne formira vlast u HNK zajedno sa strankama Trojke i HDZ-om, kazao je kako je DF ostao dosljedan svojim programskim ciljevima te da smatra kako su oni do samih izbora i nakon njih imali određena usmjerenja koja su jučer i potvrdili.

- Mislim da je ovaj koncept Trojke, koji je bio predstavljen na FBiH, nije nikad bio prihvatljiv DF-u. Ovdje je bio jedan mali zaokret u jednom trenutku u HNK od strane Kantonalne organizacije te vjerujem da se desila ispravka te odluke na nivou Predsjedništva i smatram da je ispravna - ocijenio je.

Na pitanje da li smatra da je moguće da u HNK ostane tehnička vlada, kazao je kako to ne priželjkuje i ne priziva.

- Mislim da je vrijeme da dobijemo novu vladu, da je osvježimo, ali sve je moguće - poručio je.

federalna.ba/Fena

HNK Vlada HNK SDA
Šemsudin Mehmedović SDA Bakir Izetbegović predsjednik
0 28.09.2023 18:49
Šemsudin Mehmedović Bakir Izetbegović SDA predsjednik
0 28.09.2023 16:53
Šemsudin Mehmedović SDA predsjednik
0 27.09.2023 21:39
Kanton 10 HNK Jurica Gudelj Federalni radio
0 27.09.2023 17:29
HNK Skupština HNK
0 15.09.2023 18:31