Aktivisti traže od organizatora OI u Parizu da poštuju prava migranata i beskućnika
(Izvor: Arhiv)

Aktivisti traže od organizatora OI u Parizu da poštuju prava migranata i beskućnika

Grupe za pomoć i aktivisti za socijalnu pravdu protestovali su ispred sjedišta Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Parizu i apelovali na francuske vlasti da zaštite prava hiljada migranata i beskućnika, dok se glavni grad priprema za Igre narednog ljeta. Aktivisti su na glavne kancelarije projektovali riječi "Druga strana medalje" u predgrađu Saint-Denisa i ostavili parole na kratkim demonstracijama koje su sinoć održali.

Više od 70 nevladinih organizacija danas je poslalo pismo vlastima regiona Pariza, Organizacionom komitetu Olimpijskih igara i olimpijskim sponzorima upozoravajući na rizik od "socijalnog čišćenja" najmarginalizovanijih članova društva sa ulica Pariza i predgrađa uoči Igara.

Organizatori Igara obećali su da će se sastati sa organizacijama kako bi razgovarali o daljim koracima i ukazali da je Pariz dugo pod tenzijom zbog migracija i načina smeštaja ljudi koji spavaju na ulicama.

Pariska policija rutinski čisti šatorske kampove u kojima su smešteni migranti iz cijelog svijeta, pozivajući se na javno zdravlje i bezbijednost, ali je glavni grad Francuske magnet za ljude koji bježe od ratova ili siromaštva pa se ti kampovi iznova pojavljuju.

Grupe za pomoć navele su da je pojačan pritisak vlasti na migrante kako se približavaju Olimpijske igre, tokom kojih će grad ugostiti milione posjetilaca. Zvaničnici su prošlog mjeseca pokušali da zatvore punktove za distribuciju hrane u pojedinim pariskim predgrađima, ali je taj potez odbijen na sudu.

Potpisnici današnjeg apela pozvali su na "ambicioznu i usklađenu politiku kako bi se garantovao kontinuitet brige o ljudima u situacijama nesigurnosti i isključenosti, prije, tokom i poslije Igara". Oni su tražili da lokalne vlasti uključe grupe za pomoć u predolimpijsko planiranje.

Među potpisnicima su humanitarna grupa Doktori svijeta i francuski ogranak Vojske spasa, kao i oni koji ljudima koji žive na ulici pružaju hitan smeštaj, hranu, ljekarsku pomoć, administrativnu pomoć i drugo.

U odgovoru, Organizacioni komitet Olimpijskih igara naveo je da ostaje posvećen tome da Igre budu "sredstvo za koheziju i inkluziju".

"U duhu dijaloga i slušanja, razgovaraćemo sa predstavnicima demonstranata o njihovim zabrinutostima", navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Beta

Olimpijske igre Pariz Olimpijske igre u Parizu Francuska migranti
Francuska Olimpijske igre Amelie Oudea-Castera Pariz Sena
0 13.07.2024 10:47
Finska Rusija migranti
0 12.07.2024 16:46
rijeka Sena Olimpijske igre Pariz
0 12.07.2024 10:49
migranti stradali Velika Britanija
0 12.07.2024 09:36
Francuska katedrala požar
0 11.07.2024 14:57