videoprilog Adne Sušić (Federacija danas)

Aktivisti Bh. povorke ponosa podnose krivične prijave protiv Dodika i Stanivukovića

Povodom napada u Banjaluci na LGBT aktiviste, članovi organizacionog odbora Bh. povorke ponosa ukazali su na tok događaja, te njihovu stranu priče. Kako tvrde, zbog medijskih spinova i trenutne političke situacije u RS-u, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, zabrinuti su za pripadnike LGBT populacije. No, od borbe, kažu, neće odustati.

Nismo sigurni ni na ulici, a sad ni u privatnim  prostorima, objašnjavaju brutalni napad tridesetak maskiranih muškaraca, koji je nad njima počinjen prilikom održavanja neformalnog susreta u Banjoj Luci.

“Oko 6:15-6:20 h policija je okupljenje članove Organizacionog odbora izvela iz prostorija privatnog prostora Transparency Internationala na jedan mali plato ispred zgrade i saopštila im da nisu sigurni u prostorijama Transparency Internationala, da nisu sigurni niti u svojim smještajima, i da se vrate odakle su došli. Imali smo kolegice i kolege iz Banje Luke koji su postavili legitimno pitanje kako će se pružiti sigurnost ljudima iz Banje Luke, je li za njih predviđen neki vid evakuacije”, priča Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Bh. povorka ponosa.

Napad od, kako su naveli, dvije minute, prouzrokovao je lakše tjelesne povrede, kao i povrede psihičke prirode. U zgradi policijske uprave proveli su pet sati dajući izjave. Zbog svega, smatraju aktivisti, moraju biti procesuirani svi koji su imali bilo kakvo učešće.

“Pokrenut ćemo i zahtijevat ćemo interni postupak unutar policije da se odgovorna policijska lica sankcionišu, uzimajući u obzir činjenicu da imamo preko 15 svjedoka. Naravno da ćemo pokrenuti i krivične prijave protiv Dodika i Stanivukovića zbog pozivanja na otkazivanje, zbog huškanja i davanja zelenog svjetla nasilnicima da izađu na ulicu”, poručila je Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Bh. povorka ponosa.

Osim toga, naglasili su i važnost da počinjeni napad, kojeg trenutno vode kao nasilni čin,  bude kvalifikovan kao zločin iz mržnje. 

“Svi koji učestvujemo u ovom dat ćemo sve da se ova krivična djela koja su učinjena kvalifikuju kao djela iz mržnje jer ona to po svojoj suštini i svakom svom obilježju i jesu”, istakao je advokat Aleksandar Jokić.

Procesuiranje napada na pravi način, u zemlji gdje je aktuelno targetiranje novinara i napad na njihovu imovinu, kriminalizacija klevete u procesu, te mnoga druga dešavanja ne ulijeva mnogo nade da je Bosna i Hercegovina na pravom putu ka poštivanju svih ljudskih prava i demokratiji u pravom smislu te riječi.

federalna.ba

LGBT Bh. povorka ponosa Milorad Dodik Draško Stanivuković
Milorad Dodik Miloš Lukić Sud BiH
0 22.05.2024 15:54
Mreža Christian Schmidt Milorad Dodik
0 21.05.2024 21:28
Milorad Dodik rezolucija o Srebrenici
0 20.05.2024 12:28
Milorad Dodik plaća plaće plata plate
0 19.05.2024 20:14
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08