Akrapović: Napredujemo iz treninga u trening, ostanak u ligi primarni cilj

Nogometni premijerligaš sa Grbavice u nastavak sezone ulazi sa novim trenerom. Riječ je o nekadašnjem reprezentativcu BiH. Za magazin Sport govorio je Bruno Akrapović, trener Željezničara.

Svugdje gdje sam bio – ostavio sam poseban trag, kaže Akrapović.

„Svugdje sam napravio neki uspjeh, bio sam miljenik publike i desna ruka treneru. Jedino su igrači imali problem sa mnom zato što sam dosta agresivan u svom stavu. Da pomognem ekipi birao sam neke riječi koje nisu na tom nivou da bi se trebale upotrebljavati. Tad je bilo za mene važno da pobjeđujemo i da povučem cijelu ekipu za sobom. Treneri su to voljeli, suigrači su bili hladni prema meni, a protivnički igrači su me mrzili jer sam prema njima bio još agresivniji“, naglašava on.

Poseban trag je ostavio u Cottbusu.

„Imali smo jednu ekipu koja je bila sastavljena od balkanskih zemalja. Bio je tu Marko Topić, Tomo Piplica, Faruk Hujdurović, Antun Labak… Imali smo igrače iz  Albanije, Mađarske, Poljske.. jedna klapa divlja, užasna za trenirati. Tuča svaki dan. Ali na kraju krajeva imali smo uspjeh jer smo bili prava klapa“, navodi Akrapović.

O pozivu u reprezentaciju kaže:

„Moj pomoćnik Šaba (op. a. Nermin Šabić) je rekao, evo dolazi mladi Akrapović, a meni su tad bile 32. Bilo je aktuelno da se podmlađuje ekipa. Dobio sam šansu u prijateljskoj utakmici u Zenici protiv Makedonije, bilo je 0:0, pa sam rekao – ili da ulazim ili da idem kući. Stvarno sam tako rekao na klupi. Glupo mi je bilo da ne ulazim ili da uđem pred kraj sa 32 godine, bolje da se da šansa nekom mlađem. Onda su me pustili poluvrijeme, čak sam izabran za igrača utakmice. Taj pehar ima posebno mjesto u mojoj vitrini“.

Govoreći o stanju u današnjoj reprezentaciji BiH, ističe da ništa nije slučajno - ako mijenjate puno i ima različitih struja - teško je.

„Predivna država, a previše nekih stvari koje su nebitne, previše se osvrćemo na to. Nemamo kontinuitet u radu. I od ništa ne može ništa da se napravi. Treba udariti temelje. Treba ozbiljnost u radu i s ponosom da se igra za ovu državu“, naglasio je Akrapović.

Odgovorio je i na pitanje odakle Bruno Akrapović na Grbavici.

„Nisam trener koji se nudi i zivka okolo. Gledam - ako me treba neko ovakav kakav sam - nazvat će me. To u današnje vrijeme i nije baš toliko dobro za jednog trenera. Kontakt je došao, vidio sam da im je to važno. Dogovorili smo se za pet minuta, uopšte nije problem oko novca ili zahtjeva. Našli smo se u sredini“, naglašava on.

Govorio je i o tome kakvu je ekipu zatekao.

„Uvijek težim da vidim ono pozitivno. Igrači su u nekoj zoni negativnosti i nepovjerenja u samog sebe. Moramo vratiti to povjerenje, pojedinačno pa grupno. Napredujemo iz dana u dan. Iz treninga u trening to izgleda bolje. Fitnes je na dobrom nivou, moji pomoćnici rade veoma dobar posao“.

Poslao je poruku i navijačima.

"Toliko sam ponosan da sam tu trener, uvijek mi je osmijeh na licu kada dolazim na posao. To je veliki klub. Ja sam jedan od mnogo njih koji je izabran, bez obzira na moj CV.  Treniram prvu ligu u jednom organizovanom klubom sa fantastičnim navijačima, i to mi daje satisfakciju i motiv. Navijači žive za klub i dat ću sve od sebe da podignem klub na veći nivo. To tražim od svojih igrača – totalnu ozbiljnost, totalnu disciplinu i totalno zalaganje".

Na kraju je dodao:

"Ostanak u ligi je primarni cilj, sve ostalo niti govorim igračima niti me interesuje. Doveden sam tu da stabiliziram ekipu i da ostanemo u ligi".

federalna.ba

sport Bruno Akrapović
sport Federalni radio
0 01.03.2024 23:51
sport
0 01.03.2024 20:27
sport Federalni radio
0 01.03.2024 18:40
sport Federalni radio
0 29.02.2024 23:29
FK Željezničar Bruno Akrapović
0 29.02.2024 21:53
sport
0 29.02.2024 20:31