Akcije HET-a idu na berzu - dokapitalizacija ili privatizacija preostalih javnih resursa?

Da novca u Republici Srpskoj nedostaje, dokaz je i najavljena prodaja resursa. Prva je u najavi Hidroelektrane na Trebišnjici. Naime, nakon što je rukovodstvo objavilo da će zbog potrebe dokapitalizacije preduzeća emitirati 435 miliona akcija na Banjulučkoj berzi, počele su sumnje u to da se pod maskom dokapitalizacije, zapravo, ulazi u prodaju. Dodatno je priča došla u fokus nakon što je i Federalna vlada pokazala zainteresiranost da se dvije Elektroprivrede uključe u proces, ali i informacija da bi kupac mogla biti i Elekroprivreda Srbije.

Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici planira dokapitalizaciju, emisijom akcija u vrijednosti 435 miliona maraka, što je za 50 miliona više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva. Prodajna cijena iznosi 29 feninga po akciji. Ekonomski stručnjaci, ali i opozicija u Republici Srpskoj, upozorovaju da je riječ o privatizaciji jer emisija dionica prevazilazi osnovni kapital. Gordan Mišeljić, prvi čovjek HET-a, kategorično negira ove navode: “Ono što je sigurno jeste procent učešća Vlade RS-a - i dalje će ostati 80 posto u ovih 20 posto. Opet kažem da je to u nekim drugim političkim opcijama u nekim drugim vremenima bilo urađeno - to je 2002. godine i da mi i dan danas imamo i grčki kapital i kapital iz Hrvatske, iz Slovenije. U tom dijelu malih akcionara da li oni će se upetljati u taj dio koji se zove mali akcionar - ja sada ne mogu da kažem”.

Iz Elektroprivrede RS-a uvjeravaju da će upravo oni kupiti većinski paket te da novac imaju. Navode i da je odluka o dokapitalizaciji Hidroelektrana na Trebišnjici donesena da bi se omogućilo povećanje osnovnog kapitala HE Dabar radi osiguravannja potrebnih sredstava za nastavak izgradnje i stavljanje u funkciju ovog objekta.

“Zašto Elektroprivreda taj kapital koji želi da uloži u HET namjerava da prikupi na Bečkoj berzi? A ne na domaćem tržistu kapitala, na Banjalučkoj berzi ili kroz javni poziv domaćim investitorima, bankama, fondovima, osiguravajućim društvima - da se pripreme za ovako veliku emisiju akcija”, pita Siniša Vukelić, urednik portala Capital.

Naime, preostalih 35 posto emitovanih akcija najprije će biti ponuđeno manjinskim akcionarima, jer imaju prednost. A procjene su da oni nemaju novca, što otvara mogućnost da bilo ko iz zemlje svijeta kupuje akcije i stekne udio u HET-u. A interes je već iskazan. I Federalna vlada na čelu s premijerom Fadilom Novalićem uputila je preporuku Elektroprivredama BiH i HZHB da učestvuju u dokapitalizaciji preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici. S ciljem očuvanja energetske nezavisnosti Federacije, Elektroprivreda BiH odmah je iskazala spremnost za kupovinu akcija: “Svoju spremnost za kupovinu akcija Hidroelektrana na Trebišnjici, JP Elektroprivreda BiH temelji na nužnosti očuvanja energetske nezavisnosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema BiH koje bi omogućavanjem ‘otuđenja’ značajnih proizvodnih potencijala bile ozbiljno ugrožene. Posljedica ovakvog scenarija bilo bi i neminovno ekonomsko urušavanje BiH.

Iz Elektroprivrede HZHB nismo dobili odgovor jesu li zainteresani. Ali u javnosti se pojavila i informacija da je za kupovinu akcija zainteresirana i Elektroprivreda Srbije. Dakle, interesa ne manjka. S druge strane, opozicija u RS-u ovakav način dokapitalizacije ispod radara vidi kao nešto vrlo opasno.

“Ja lično i stranka koju predstavljam mislim da najpotentniji dio energetskog sektora RS-a, koji je na neki način bio ključni temelj oslonac stabilnosti zemlje, da se prodaje bilo kome - ako me pitate, ja bih rekao ne. Ako treba dokapitalizacija - može 10 ili 15 posto nekoga da uvučete da bi sistem bio odgovorniji ali vi na mala vrata da je prodajete - ja mislim da se radi o nekom špekulativnom poslu”, ističe predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Zastupnik u NSRS-u Nebojša Vukanović navodi kako je jasno da se radi o jednom veleizdajničkom potezu: “Milorad Dodik je već nabacio ugovor od 120 miliona Integralu da buši tunel za HE Dabar i sada želi da ova sredstava koja će dobiti od Kineza kao kredit i prodajom obveznica nabaci dvorskoj firmi posao kako bi izvukao novac za finansiranje kampanje i ne interesuje ga što se neće moći vratiti ti dugovi, što će se na taj način prodati HET i Elektroprivreda”.   

Konačna odluka o emisiji dionica bit će na dnevnom redu sjednice Skupštine dioničara HET-a 21. januara.

federalna.ba

Hidroelektrane na Trebišnjici
Vlada Federacije BiH Hidroelektrane na Trebišnjici
0 12.01.2022 16:41