videoprilog Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

Akcija 'Square': Među uhapšenima advokati, notari i vijećnik

Od rano jutros pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu izvršili su pretrese na više od 40 lokacija na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Pala i tom prilikom uhapsili više osoba. Te osobe dovode se pod sumnju da su u razdoblju od 2009. godine do danas počinili kaznena djela falsificiranje dokumenata i prometa nekretninama čime su stekli protupravnu imovinsku korist. Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Kantonalnog tužiteljstva.

Nelegalno knjiženje i nezakonito prometovanje nekretninama osnov je krivičnih djela zbog kojih je SIPA pokrenula akciju simboličnog naziva “Square” (kvadrat). Po nalogu Tužilaštva KS, uhapšeno je više osoba. Među njima advokati, notari i općinski vijećnik.

Notar Džemaludin Mutapčić, a pretresi su vršeni i u kancelariji advokata Emira Kukića. Kako saznajemo, priveden je i advokat Bojan Veselinović. Među njima i vijećnik Stranke za BiH u Novom Gradu Elvis Hodžić.

“Organizirana grupa ljudi preduzimala je nezakonite radnje radi sticanja protivpravne imovinske koristi zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da je falsificirala vlasništvo nad zemljištem, prometovala većim brojem nekretnina kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima, nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protivpravnu imovinsku korist”, istakla je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Dakle, sumnja se da su za 14 godina članovi ove organizirane kriminalne skupine razbaštinili brojne nekretnine i javna zemljišta. Princip rada bio je sljedeći: za određeno zemljište u javnom vlasništvu, a s kojim se prema zakonskim propisima nije moglo prometovati, krivotvori se dokumentacija te se na taj način falsifikuje vlasništvo nad tim zemljištem. Sumnja se kako je unutar ovog kruga članova organizovane kriminalne grupe, pomoć pri upisu nezakonitog vlasništva dobijena od advokata i notara. Na taj način stvorene su okolnosti u kojima je finalni proces prema trećim licima, odnosno kupcima izgledao potpuno siguran i legalan. Prema nezvaničnim informacijama, nisu ni svi osumnjičeni dostupni u ovom trenutku.

federalna.ba

FUP akcija Square