Akcija Kum: Pretresi zbog sumnje u neovlašteni promet opojnih droga i oružja
(Izvor: Ilustracija MUP KS)

Akcija Kum: Pretresi zbog sumnje u neovlašteni promet opojnih droga i oružja

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, postupajući pod nadzorom tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, realizuju akciju kodnog naziva „Kum“.

Policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a KS, pod nadzorom tužitelja iz Sky tima Tužiteljstva BiH, na području Foče, Sarajeva i drugih gradova, provode aktivnosti pretresa objekata na više lokacija, kao i lišenja slobode osumjičenih osoba, precizira se u saopćenju iz Tužiteljstva BIH.

Istraga u predmetu odnosi se i na koruptivna kaznena djela, jer je jedan od osumnjičenih aktivni policijski djelatnik Granične policije BiH, koji se tereti da je za nezakonitu imovinsku korist, pripadnicima kriminalne organizacije, neistinito ovjeravao dokumentaciju za navodni prelazak granice, kako bi im na taj način ishodio alibi za vrijeme počinjenja kaznenih djela.

Osumnjičene osobe su pod istragom i terete se za organizirani kriminal, povezan sa međunarodnim krijumčarenjem i distribucijom na ilegalnom narko tržištu, većih količina opojnih droga. S obzirom da su aktivnosti u tijeku, u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva „Kum“ sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela organiziranog kriminala, povezanog s neovlaštenim prometom opojnih droga i oružja. Predmetne aktivnosti se provode uz podršku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz MUP-a KS.

federalna.ba

akcija Kum pretresi
Terminali FBiH akcija pretresi zapošljavanje
0 09.07.2024 12:29
SIPA akcija pretresi
0 09.07.2024 09:28
FUP pretresi Tužilaštvo KS Terminali FBiH
0 09.07.2024 08:48
Zoran Čegar Nišići pretresi
0 13.06.2024 09:42
Kanton Sarajevo pretresi
0 28.03.2024 08:09
Sean Diddy Combs pretresi
0 26.03.2024 08:30