Akcija BHRT-a i Pomozi.ba: Prikupljeno više od 940.000 KM za narod Turske i Sirije

Tokom humanitarne kampanje koju je od 1. do 31. marta ove godine organizovala Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT), u saradnji s Udruženjem Pomozi.ba, prikupljeno je više od 940.000 KM za pomoć stradalima u zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Nakon ažuriranja podataka o prikupljenim sredstvima u okviru humanitarne kampanje "17006 pozovi i pomozi" za nastradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji, BHRT i Pomozi.ba organizovali su u petak u Sarajevu konferenciju za novinare na kojoj su predstavili rezultate akcije.

"Zahvaljujući građanima i donatorima prikupili smo ukupno 940.745 KM. Od toga na osnovu 96.010 poziva, prikupljene je iznos od 192.020 KM, a donatori su uplatama na račune ukupno uplatili 748.725 KM. Malo je nedostajalo da dosegnemo milion KM, što je bilo izvan svih naših očekivanja kada smo planirali realizaciju kampanje”, rekao je Benjamin Butković, urednik Specijalnih programa BHT1.

Humanitarna kampanja prikupljanja sredstava počela je 1. i bilo je predviđeno da traje do 16. marta 2023. godine. Tokom prvih 16 dana kampanje, koji su kulminirali posebnim programom "Teleton" koji je BHRT emitirala na svim svojim platformama 16. marta, a tokom kojeg su se poznate ličnosti iz političkog, javnog, vjerskog i kulturnog života iz cijele BiH javljali građanima na pozive na telefonski broj 17006, organizatori su donijeli odluku da se nastavi sa prikupljanjem pomoći za nastradale u katastrofalnim zemljotresima u Turskoj i Siriji do kraja marta ove godine.

"Znali smo da ovakve akcije obično naiđu na podršku šire društvene zajednice ali, iskren da budem, nismo ni u najoptimističnijim predviđanjima očekivali da će rezultat ovogodišnje akcije i 'Teletona' biti ovakav kakav je. Uspjeli smo, zahvaljujući otvorenim telefonima, emisiji koju smo napravili, kampanjom koja je trajala mjesec dana zajedno sa našim partnerima iz Pomozi.ba i velikom broju donacija skupiti više od 900.000 KM”, rekao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Zahvalio se građanima, donatorima i medijima koji su pratili cijelu priču i dali svoj doprinos.

“Možda je ovo putokaz za BHRT, Pomozi.ba i drugi zainteresirani partneri, da u ovoj zemlji ima puno toga dobrog i pozitivnog. Istovremeno je to putokaz i za neke druge akcije o kojima ćemo govoriti kada dođe pravo vrijeme za to”, rekao je Karamehmedović.

Maja Arslanagić Hrbat, PR Udruženja Pomozi.ba zahvalila se medijima na podršci, ali i građanima koji su pozivali i donirali novac za žrtve zemljotresa.

“Hvala BHRT-u jer je pokrenuo ovu kampanju posebno u onom periodu kada je malo opalo interesovanje ljudi za akciju pomoći Turskoj i Siriji, jer je prošao određeni period nakon zemljotresa. Zajedno smo uspjeli ponovo animirati ljude da skupimo značajna sredstva. Zaista je sve ovo prevazišlo naša očekivanja. Iznos je značajan kako bismo pomogli ljudima u Turskoj i Siriji”, rekla je Arslanagić Hrbat.

Kako je kazala, Udruženje Pomozi.ba je u Tursku i Sirijiu dosad poslalo oko 100 šlepera pomoći.

“Radi se o robi koja se kontinuirano dijeli u skladu s potrebama i u saradnji s humanitarnim organizacijama na terenu. Nabavili smo dvadesetak stambenih kontejnera i počeli smo da pravimo stambene jedinice u Siriji. Sva ova finansijska sredstva ćemo koristiti u skladu sa potrebama. Ovo je pokazatelj da kada se ujedinimo možemo mnogo toga. Bez obzira na to koliko BiH bila mala pokazali smo da smo prijatelj ovim narodima”, rekla je Arslanagić Hrbat.

federalna.ba/AA

 

 

 

pomozi.ba BHRT zemljotresi
pomozi.ba Mostarac cerebralna paraliza
0 18.07.2024 09:45
pomozi.ba humanitarni bazar humanitarni bazar Pomozi.ba Gaza Palestina
0 13.07.2024 11:48
pomozi.ba Sarajevo karcinom dojke
0 12.07.2024 09:54