videoprilog Hane Porić (Federacija danas)

Akademija nauka i umjetnosti BiH obilježila 30 godina članstva u UN-u

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obilježila je 30 godina članstva Bosne i Hercegovine u organizaciji Ujedinjenih naroda. Tim povodom podsjetili su na tok puta ka suverenoj i nezavisnoj, međunarodno priznatoj državi. Članstvo u UN-u, između ostalog, doprinosi poštovanju međunarodnog prava, izgradnji mira i napredak u sferi ostvarenja ljudskih prava, a to je ključno za evropski put Bosne i Hercegovine.

Prije trideset godina Bosna i Hercegovina bila je odlučna na putu ka postizanju statusa suverene i nezavisne države. Nakon referenduma za nezavisnost, neophodne elemente suverenosti prepoznala je i priznala najveća svjetska organizacija - Ujedinjeni narodi. Time je potvrđena državnost u internacionalnim relacijama. Pa se tako dan kada se zastava Bosne i Hercegovine zavihorila pred zgradom UN-a smatra jednim od najznačajnijih u historiji naše države.

“To je BiH, i pored brojnih teškoća i izazova, uspjela da postigne zahvaljujući nečemu što se zove referendum građana i volja 64 posto građana BiH, odnosno 99 posto onih koji su izašli na referendum, da njihova država bude u statusu nezavisne države. A drugo je međunarodna podrška. Referendum je uspješno izveden i to je ona internacionalizacija bosanskog pitanja, pitanja odnosa prema državi BiH”, kazao je akademik Mirko Pejanović.

No, nakon ulaska u organizaciju Ujedinjenih naroda, pred Bosnom i Hercegovinom bili su teški izazovi. Uslijedio je dug proces odbrane onoga što se tek zvanično dobilo - status nezavisne i suverene države. A na kraju potpisivanje i implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve to je odlikovalo i oblikovalo današnju državu Bosnu i Hercegovinu. Ipak, postizanjem mira nisu prestali izazovi.

“Sada živi u postdejtonskom vremenu. Gdje je ona danas? Ona je danas u novim borbama za izgradnju mira u BiH, za demokratsku konsolidaciju i za integraciju u EU. Tada će BiH biti mnogo više stabilna država, prosperitetna država i prihvatljiva za njene građane”, istakao je Pejanović.

Kroz godine pokazalo se da je jedna od ključnih karakteristika jedinstvo različitih kultura i tradicija. Od referenduma, preko Dejtona do danas, kroz nedaće ono dobro kod svih naroda Bosne i Hercegovine prkosi nedaćama i opstaje zajedno s državom.

“Bosna je od Kulina bana do današnjih vijekova imala svoj kontinuitet i identitet. A šta je to? Imala je jedinstvo, ali pluralno jedinstvo. Znači, mi smo bili uvijek jedinstveni, ali pluralno jedinstveni, bili samostalna geopolitička jedinica stalno. Mi smo imali multikonfesionalnost u BiH, naše religije su bile univerzalne, imale su univerzalni etos, univerzalni moral”, istakao je fra Mile Babić, dopisni član ANUBiH.

Protekle tri decenije obilježene su nastojanjem BiH da osigura bolju i stabilniju budućnost. A za to je neophodna dobra saradnja sa međunarodnim organizacijama i zajednicama. Dakle, cilj je jasan, a adrese dobro poznate - Evropska unija i NATO.

federalna.ba

ANUBiH prijem UN