videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Agro-tour Livno na središnjem gradskom trgu

U sklopu višednevnog obilježavanja Dana Grada, u Livnu je na središnjem gradskom trgu organiziran 2. sajam prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda, obrta, tradicionalnih zanata i turizma pod nazivom Agro-tour Livno 2023.

Ovogodišnji sajam okupio je više izlagača od prošlogodišnjeg a i ponuda je bila raznovrsnija.

„I ono što mi je ove godine drago - ima više obrta tradicionalnih zanata. Jedan izlagač izvan Livna nije došao, ali imamo 22 izlagača i mali napredak u odnosu na lani - lani smo imali 18 izlagača“, istakla je Ivana Markov, pomoćnica gradonačelnika za gospodarstvo, inspekciju, lokalni razvoj i investicije.

„Mislimo da je i ovo način kako možemo pružiti potporu našim OPG-ovima, obrtima, osobito tradicijskim zanatima, ljudima koji se bave segmentom turizma - da se i oni međusobno upoznaju i sigurno jedna dobra promocija njih, ali i samog grada Livna i našeg kraja“, poručio je gradonačelnik Livna Darko Čondrić (HDZ BiH).

„Ove godine jedan novitet, program detoks sokova hladno cijeđenih i presanih sokova za detoksikaciju i čišćenje organizma“, kazala je Katica Đuran, predstavnica OPG-a Đuran.

„Proširio sam svoju paletu proizvoda tako da bih izdvojio med sa borovinom i medeni ocat, koji se može rijetko naći u prodaji, pored meda“, kazao je Salih Golub, proizvođač meda i pčelarskih proizvoda.

Vjerni sudionici ovakvih manifestacija su učenici i nastavnici iz Srednje strukovne škole u Livnu.

„Naši učenici predstavljaju ono što rade, a to je ovdje samo jedan dio od naših sokova, od naših privjesaka, 3D printera, VR naočale. Ovo nama treba, pogotovo ovim malim gradovima - malim, ali velikim što se tiče turizma“, kazao je Saša Grabovac, ravnatelj Srednje strukovne škole Livno.

„I kad mi pokažemo nešto za što smo sposobni - mislim da malo rastemo u očima i reklamiramo se kao škola“, ističe Antonio Barać, učenik 3. razreda.

Bez livanjskog sira sajam bi bio nezamisliv, no, dok zlatni koluti iz industrijske proizvodnje bez problema stižu do svjetskih trpeza, oni domaći i dalje su na čekanju.

„Dobili smo svjetske i prestižne nagrade na sajmovima i natjecanjima sira. Naš sir ide na sva tržišta EU, ide u SAD-e i u sve zemlje u našoj regiji“, tvrdi Zdravko Markov, direktor prodaje Mljekare Livno.

„Napravili smo zadrugu koja ima sve standarde, sve uvjete za izvoz, i napravili smo mini-mljekare koje imaju isto uvjete za proizvodnju po standardima EU, sve smo napravili, ali, nažalost, mi u BiH nemamo zakona za ove izvorne, autohtone domaće sireve“, navodi Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira „Cincar“ Livno.

Uz to što su kušali i kupovali domaće delicije, posjetitelji su mogli izmjeriti tlak i razinu šećera u krvi, što su im omogućili vrijedni zdravstveni djelatnici i učenici medicinskog smjera Strukovne škole u Livnu.

federalna.ba

Livno sajam AGRO-TOUR LIVNO
livanjski sir turizam Livno Livno Cheese Trail
0 09.12.2023 18:46
Dom mladih Skenderija sajam turizam
0 06.12.2023 13:16
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Livno Tomislavgrad
0 21.11.2023 14:45