AFP: Vučić 'sveprisutan nekandidat' na izborima u Srbiji 17. decembra
(Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

AFP: Vučić 'sveprisutan nekandidat' na izborima u Srbiji 17. decembra

Nije kandidat na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji 17. decembra, a ipak njegovo lice je svuda - predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pretvorio je izbornu kampanju u referendum "Za" ili "Protiv" njega, uvjeravajući da sebe ne vidi u kohabitaciji ako opozicija pobjedi, piše agencija France Presse u jednom od tekstova pred izbore.

Vučićevi nastupi dominiraju javnim raspravama i stvaraju utisak da se radi o predsjedničkoj, a ne o kampanji za parlamentarne izbore, prenosi AFP ocjene organizacije CRTA koja dodaje da Vučić zauzima gotovo polovinu vremena političkih informacija u glavnim medijima. U tekstu naslovljenom sa "Aleksandar Vučić sveprisutni predsjednik Srbije" France Presse piše da se u tim medijima koji su u velikoj mjeri pod uticajem vlasti, 53-godišnji predsjednik predstavlja kao neumorni lider koji se bezrezervno troši za privlačenje investicija i stvaranje radnih mjesta.

Na Instagram profilu sa desetinama hiljada pratilaca, dodaje AFP, Vučić objavljuje svoje nastupe na na televiziji, javlja o pomoći  mladima, penzionerima... ili se prikazuje kako priprema roštilj...

On svaki od svojih susreta s drugim šefovima država ili vlada dokumentuje fotografijama: s dočeka italijanske premijerke Giorgie Meloni sa ogromnim buketom ruža ispred aviona, ili u razgovoru na konferenciji COP28 u Dubaiju sa predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohammedom bin Zayedom al Nahyanom.

Vremenom je Vučić postao stručnjak za navigaciju između Evropske unije, gdje je njegova zemlja kandidat za članstvo, Rusije, odakle dolazi gotovo sav gas koji se koristi u Srbiji, Kine čije investicije se računaju u milijardama, i Emirata koji finansiraju dio velikih urbanih projekata u Beogradu, navodi AFP.

Za njegove pristalice godine tokom kojih je Vučić na vlasti vratile su red i donijele više milijardi investicija zemlji koja je nekad bila haotična, zahvaljujući tome što on vešto balansira veze između Istoka i Zapada, piše AFP i dodaje da su između 2012 i 2022. direktne strane investicije u Srbiji porasle od milijradu eura na 4,4 milijardi eura.

Agencija navodi i da u govorima Vučić izražava ponos zbog toga što je Srbija, kako govori, jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja vodi autonomnu, nezavisnu i slobodnu politiku, i ukazuje da samo građani Srbije odlučuju o tome šta će Srbija uraditi.

Okružen balonima i srbijanskim zastavama pozvao je da se glasa za poslaničke kandidate liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i rekao da treba da osvoje 50 odsto glasova, više od svih ostalih zajedno, dodaje AFP.

France Presse podsjeća da je Vučić bivši ultranacionalistički saradnik Slobodana Miloševića, da je dugo branio srpske vođe u BIH optužene za zločine tokom sukoba 1992-1995. godine, kao i na njegovu izjavu iz 1995, da će se za ubistvo jednog Srbina ubiti stotinu Muslimana, datu ubrzo poslije masakra u Srberenici kada su snage bosanskih Srba ubile 8.000 muslimana.

Ali, kako navodi francuska agencija, on je tokom 2000-tih godina doživeo preobražaj što mu je omogućilo da politički preživi pad bivšeg predsjednika Miloševića, a 2008. je napustio ultranacionalističku Srpsku radikalnu stranku i osnovao konzervativnu i proevropsku Srpsku naprednu stranku koja je pobijedila na izborima 2021. godine.

Od tada karijera tog pravnika po obrazovanju bilježi munjevit rast: od zamjenika predsjednika Vlade, do premijera i predsjednika.

Kao vođa Srbije uvijek govori da nikad neće priznati nezavisnost Kosova, zalaže se za vojnu neutralnost svoje zemlje koja, kako govori, želi da ima ima normalne, profesionalne i korektne odnose sa NATO, navodi francuska agencija.

Protivnici ga optužuju za populizam i autoritarizam, dok se disonantni glasovi zabranjuju i oni koji ga kritikuju se proglašavaju izdajnicima koje finansira inostranstvo, dodaje agencija.

France Presse završava tekst ocjenom američke nevladine organizacije Freedom house iz 2021. da je "predsjednik svoje protivnike bacio na koljena erozijom političkih prava i građanskih sloboda, pritiscima na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog drušva".

federalna.ba/Beta

Aleksandar Vučić izbori Srbija
Ana Brnabić OSCE izbori
0 28.02.2024 11:28
Aleksandar Vučić razgovori stranke predsjednik vlade
0 27.02.2024 13:29
Aleksandar Vučić konsultacije premijer
0 26.02.2024 08:24