Afganistan obilježava godinu dana od kako su talibani preuzeli vlast

Afganistan obilježava godinu dana od kako su talibani preuzeli vlast

Talibani su danas obilježili godinu dana otkako su zauzeli glavni grad Afganistana Kabul. Talibanske trupe veoma su brzo zauzele glavni grad i nekoliko regija a trupe predvođene Zapadnim zemljama povukle su se u rekordnom roku.

Preuzimanje vlasti od strane talibana iz temelja je transformiralo zemlju.

Talibanski borci, neki s puškama ili bijelim zastavama svog pokreta, organizovali su male parade pješice, biciklima i motociklima ulicama glavnoga grada. Jedna manja skupina promarširala je pored bivše ambasade SAD-a, uzvikujući "Živio islam" i "Smrt Americi".

Godinu dana nakon dramatičnog dana, mnogo toga se promijenilo u Afganistanu. Bivši pobunjenici bore se da vladaju ali ostaju međunarodno izolirani. Ekonomska kriza dovela je još milione Afganistanaca u siromaštvo, pa čak i glad, dok je dotok strane pomoći usporen, izvještava Associated Press.

U međuvremenu, čini se da oni najradikalniji drže vlast pod vodstvom talibana, koji su nametnuli stroga ograničenja pristupa obrazovanju i poslovima za djevojke i žene, uprkos početnim obećanjima da neće do toga doći. Godinu dana kasnije, djevojčicama je još uvijek zabranjen pristup školi, a žene se moraju pokriti u javnosti tako da im je dozvoljeno samo oči da se vide.

Neki pokušavaju pronaći načine kako spriječiti zastoj u obrazovanju za generaciju mladih žena te su se pojavile skrivene škole u kućama.

Školska dvorišta u ponedjeljak su bila prazna dok su talibani proglasili državni praznik za obilježavanje tog dana, koji nazivaju "Dan ponosa 15. august" i "Prva godišnjica povratka na vlast".

Tokom skupa povodom obilježavanja godišnjice, talibanski zamjenik premijera Abdul Salam Hanafi čestitao je “cijeloj naciji dan osvajanja Kabula, što je bio početak potpunog kraja okupacije”.

Uoči prve godišnjice, bivši afganistanski predsjednik Ashraf Ghani branio je, kako je rekao, odluku o bijegu donesenu u djeliću sekunde, rekavši da želi izbjeći poniženje predaje pobunjenicima. Rekao je za CNN da je ujutro 15. augusta 2021., s talibanima na vratima Kabula, bio posljednji u predsjedničkoj palači nakon što su njegovi stražari nestali.

federalna.ba/Fena

Afganistan talibani