videoprilog Đenite Huseinbegović (Dnevnik 2)

Počelo suđenje u predmetu Novalić i drugi

Počeo je glavni pretres za pet osumnjičenih u aferi Respiratori: premijera Federacije Fadila Novalića, dopremijerke Jelke Milićević, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika firme Srebrena malina Fikreta Hodžića i pravnog subjekta Srebrene maline.

Glavni pretres otvoren je čitanjem optužnice i uvodnim riječima odbrane.

Osumnjičene terete da su se udružili kao grupa radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, sticanje nezakonite imovinske koristi, ali i pranje novca. Tužilaštvo je insistitralo na tome da je cijena nabavljenih 100 respiratora iz Kine uvećana, a da su ostatak novca između sebe trebali podijeliti optuženi. Suma koju Tužilaštvo spominje je nešto viša od 700.000 KM.

Nadalje, Tužilaštvo je u optužnici istaklo da nabavljeni respiratori ne odgovaraju namjeni za koju se nabavljeni, da je Federalna uprava civilne zaštite prekršila svoja ovlaštenja, kao i Zakon o javnim nabavkama, ali i to da firma “Srebrena malina” nije registrirana za nabavku medicinske opreme. Tužilaštvo je, također, navelo da će tražiti uvođenje mjera zabrane za optužene.

S druge strane odbrana navodi da je mnogo formalnih nedostataka optužnice.

- Njihovi dokazi, da se objektivno interpretiraju, dali bi sasvim dugačiji rezultat. Mi smo sami u ovom krivičnom predmetu proveli vrlo temeljite istrage, saslušali smo svoje svjedoke, proveli smo brojna vještačenja, po veoma ozbiljnim institucijama i vještacima – kazala je Vasvija Vidović ,advokat Fadila Novalića.

Nakon uvida u spis vidjeli smo dokaze koje Tužilaštvo nije stavilo u optužnicu, nije bilo pranja novca jer nije bilo ni povrata novca, tvrdi odbrana Fikreta Hodžića.

- Mi smo došli do gro materijala koji je direktno oslobađajući po sve optužene, posebno po Fikreta Hodžića. A koji opravdava samu cijenu respiratora od 42.000 dolara u tom vremenskom periodu po komadu – navela je Mirna Delalić, advokat Fikreta Hodžića.

Odbrana je u uvodnom obraćaju tražila od Suda da se u obzir uzmu okolnosti dešavanja koja se njihovim klijentima stavljaju na teret, a to su pandemija, kao i opći strah javnosti. Nastavak glavnog pretresa bit će održan 5. marta iznošenjem uvodnih riječi Senke Nožice, advokata Jelke Milićević.

federalna.ba

Fadil Novalić Jelka Milićević Fahrudin Solak Fikret Hodžić Afera Respiratori
BiH Turska Fadil Novalić Erol Čelik Oncosem onkologija Covid19 koronavirus brzi test brzi testovi
0 10.04.2021 18:25
Fadil Novalić Šuhret Fazlić Bihać
0 09.04.2021 17:18
Srebrena malina Afera Respiratori respiratori Verlab FUCZ KCUS
0 08.04.2021 17:08