Admir Ahmetašević za FTV: Grb i država BiH su ispred svakog pojedinca

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine bez obzira na poraz od selekcije Austrije, uspjela se plasirati na Evropsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Mađarskoj i Slovačkoj. U našoj grupi prvo mjesto je osvojila reprezentacija Njemačke, druga je Austrija, BiH treća, dok su na četvrtoj poziciji Estonci.

Naša rukometna selekcija je plasmanom na Evropsko prvenstvo po drugi put ostvarila veliki uspjeh, što je jako bitno za razvoj bh. rukometa u cjelini.

O uspjesima našeg nacionalnog rukometnog tima razgovarali smo sa našim golmanom Admirom Ahmetaševićem koji za FTV govori o ovom značajnom uspjehu, ali i svojoj odbrani u utakmici sa Austrijom, koja je proglašena najboljom odbranom posljednjeg kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Admir Ahmetašević danas živi svoj san. Karijeru je započeo u rodnoj Gračanici, a od ljeta prošle godine je na golu španskog Puente Genila, gdje pruža izvrsne partije. Na ljeto ove godine Admir će promijeniti klub, o čemu je također govorio u intervjuu za FTV čekajući let za Španiju na aerodromu u Istanbulu.

Admire, prije svega čestitke na uspjehu! Pretpostavljam da su se utisci nakon odigrane utakmice slegli i da ste bez obzira na sve spremni za nove pobjede?

-Prije svega pozdrav za sve čitaoce portala Federalne radio televizije i naravno Vas koji ste tu da nam prenesete informacije iz prve ruke. Kao što je već poznato unatoč porazu protiv selekcije Austrije ipak smo uspjeli da se kvalifikujemo na Euro 2022. godine kao najbolja treća ekipa, što svakako ne umanjuje naš neosporni kvalitet, volju, želju i borbenost naše reprezentacije. Za mene lično sve to i sada izgleda kao san, još sam poprilično novi u tome svemu. Ovoga puta sam dobio priliku I u igri I nadam se da sam istu opravdao. Iskoristio bih priliku da se zahvalim svima koji su vjerovali u nas, Savezu BiH, BH Fanaticosima I svim navijačima širom BiH I svijeta, stručnom štabu I trenerima koji su bili tu na početku kvalifikacija I naravno sadašnjem stručnom štabu, a naravno posebno svojim suigračima koji su uvijek bili na 100 posto. Mislim da smo svi zajedno zaslužni za ovaj drugi plasman na Euro u historiji bh. rukometa.

Rukometna reprezentacija BiH je ovim plasmanom još jednom dokazala i pokazala da uvijek može bolje. Kako se Vi osjećate? Jeste li ponosni?

-Bez obzira na sve što se dešava pokazali smo i dokazali da vrijedimo, da možemo i da ova generacija ima kvalitet da nastupa redovno na velikim takmičenjim. Preponosan sam i vjerujem da ćemo dati sve da ostvarimo što bolji plasman na predstojećem prvenstvu.

Među ostalim, imate i lične razloge za to. Vaša odbrana je proglašena najboljom u posljednjem krugu kvalifikacija. Kako to komentarišete?

-Što se tiče najbolje odbrane, to naravno laska svakom igraču i lijep je osjećaj biti u Top 5 sa vrhunskim golmanima na vrhunskim nivoima, ali to je manje bitno u svemu ovome. Najbitnije je da smo kao ekipa i kao reprezentacija ostvarili svoj cilj. Mišljenja sam da su grb i država ispred svakog pojedinca!

U sljedećoj sezoni mijenjate klub. Prelazite u poljski Wisla Plock, gdje igra i naš kapiten Mirsad Terzić?

-U Španiji ostajem do juna, a već polovinom jula idem u Poljsku. Spreman sam za nove pobjede i nove izazove u karijeri.

federalna.ba/Dino Durmić

Admir Ahmetašević golman Rukomet
RK Novi Pazar Srbija Rukomet
0 18.10.2021 13:01
sport Rukomet BiH
0 10.10.2021 13:42
memorijalni turnir Visoko Rukomet
0 29.08.2021 21:46
Visoko Rukomet memorijalni turnir
0 28.08.2021 20:45