Adis Bećiragić za Sport: Ja volim svoje igrače

Protekle sedmice i zvanično je predstavljen novi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Naše najbolje košarkaše u nastupajućim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo narednog mjeseca i na Eurobasketu u septembru tekuće godine, vodit će Adis Bećiragć, nekadašnji bh. reprezentativac.  

Kaže da mu je bila čast da mu je Mirza Delibašić bio trener i u KK Bosna i u reprezentaciji.

Navodi da je sa reprezentacijom BiH bio na Evropskom prvenstvu.

"Bio sam u kazni jer sam na Mediteranskim nešto uradio pa mi je rahmetli Mirza rekao da više neću igrati. Bio sam u kazni do najvažnije utakmice na tom Evropskom prvenstvu gdje smo trebali da dobijemo Švedsku 20 razlike i kad su svi izašli sa 5 paulova Mirza više nije imao koga da ubaci i onda je mene morao ubaciti tu zadnju minutu. I onda sam opet bio u kazni do kraja prvenstva."

O utakmici sa Hrvatskom kaže da je to bila prva utakmica koju su igrali pred domaćom publikom.

"Prvi put u Sarajevu. Naravno bila je to emocija možda još i veća jer se igralo protiv Hrvatske pa to je tad iz političkih razloga bilo i dosta nabijeno emotivno. Za ovih 40 godina ja sam igrao i vodio i bio na raznim takmičenjima i prvenstvima, ali ta emocija je zaista neopisiva, neponovljiva. Bilo je zaista predivno."

Bećiragić ističe da voli svoje igrače.

"Ja volim svoje igrače, ma gdje god radim. Oni izdržavaju, hrane moju, našu djecu. Na zajedničkom smo putu. Uvijek imam odličan odnos, naravno prema korektim igračima. Naravno, drukčiji je odnos, ako je neko bezobrazan, loš čovjek..."

Pojašnjava da je nakon ostavke Vedrana Bosnića neko mora prihvatiti mjesto selektora i da nije mogao reći da neće.

"Nisam mogao reći neću, šta me briga. Ima tu drugih stvari za koje sam ja vezan, za ovu generaciju jer sam prije toga trebao da budem trener ove generacije pa nije to bilo. Jednom ja nisam htio, pa je Mulaomerović došao. Drugi put kad sam htio nešto se iskomplikovalo u Savezu pa nisu svi htjeli da budem ja, pa je došao Vedran, što je ispalo izuzetno dobro. E na kraju se opet vratilo nazad do mene."

Naglašava da je iznenađen sa povrijeđenim igračima.

"To sa vanjskom linijom nas je malo iz ritma izvuklo međutim ovi ostali igrači su uredu. Šta  će biti i kako će biti, to ćemo vidjeti. Koliko znam Jusuf Nurkić će doći 4. augusta."

federalna.ba

Adis Bećiragić sport
sport
0 18.08.2022 23:50
Sport nakon dnevnika sport Emisije FTV FTV
0 18.08.2022 20:41
sport Federalni radio FTV
0 18.08.2022 18:45
sport Federalni radio
0 17.08.2022 23:49
sport
0 17.08.2022 20:24
sport Federalni radio
0 17.08.2022 17:17