videoprilog Dijale Halilagić (Federacija danas)

52 kamere na 12 raskrsnica trebale bi jamčiti sigurnost na ulicama Bihaća

U Bihaću je pri kraju realizacija projekta pod nazivom „Bihać – siguran grad“. Ovaj projekat finansirala je Vlada Federacije BiH, a u sklopu njega na glavnim i najprometnijim raskrsnicama postavljene su kamere za videonadzor. Cilj je poboljšanje sigurnosti na ulicama.

Pedeset i dvije kamere na 12 raskrsnica, od polovine augusta, trebale bi jamčiti sigurnost na ulicama Bihaća.

„Trenutno je deset raskrsnica pokriveno, ostale su još dvije, kod Bedema i u Đačkoj ulici, ja se nadam da ćemo i te dvije lokacije završiti u narednih 10-15 dana, onako kako smo planirali“, kazao je ministar unutrašnjih poslova USK-a Božidar Živko (DF).

Uskoro će u funkciji biti i kontrolna soba, a osim funkcije videonadzora, postavljene kamere mogle bi se koristiti i za bilježenje saobraćajnih prekršaja.

„Uz videonadzor, određen dio kamera sad već snima registracije, a za budućnost, softver je tako napravljen, tj. projekt je tako zamišljen da se ovaj softver može nadograđivati, u narednom periodu će biti nadograđen pa će se moći evidentirati prolazak kroz crveno, brzina, vidjeti pojas“, objašnjava ministar Živko.

Ovu ideju pozdravili su i građani Bihaća. Prema riječima nadležnih upravo ovakvi projekti su budućnost, a cilj je da, osim Bihaća, budu realizirani i u ostalim gradovima Unsko-sanskog kantona.

federalna.ba

nadzorne kamere Bihać raskrsnice