videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

33. novogodišnji koncert Kamernog simfonijskog orkestra Zenica

Velikim aplauzom Zeničani su ispratili 33. novogodišnji koncert Kamernog simfonijskog orkestra Zenica. Velika sala Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bila je ispunjena zvukom marševa, arija, valcera i popularnih orkestarskih kompozicija.

Rijetki gradovi se mogu pohvaliti tradicijom od 33 godine, koju, pored Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, ima još samo Bečka filharmonija. Ni ove godine, uprkos teškim uvjetima za rad, nije izostao koncert koji zenička publika željno iščekuje.

Prošlogodišnji koncert zbog pandemije izveli su uživo za mali broj publike, ali i online za sve ljubitelje klasične muzike. Praksa Kamernog simfonijskog orkestra postalo je izvođenje kompozicija domaćih autora.

„Premijerno smo izveli valcer našeg sugrađanina Saida Jusića, Valcer broj 2, kao i njegov Valcer broj 1, koji smo već unazad godina imali priliku izvoditi“, kazala ke Tanisa Cikotić, dirigentica Kamernog simfonijskog orkestra Zenica

Dirigentica Amna Huseinagić podsjeća kako je ovo bio 33. koncert po redu: „Nama je jedan od najznačajnijih koncerata. Jako se dosta pripremamo i trudimo se da Novu godinu i mi, zajedno sa publikom, dočekamo u najboljem svjetlu“.

Umjetnici koji djeluju u orkestru školovani su u Zenici, a potom na akademijama u državi i regionu. Iako mnogi ne žive u Zenici, rado se odazivaju na poziv za učešće.

„Zbog pandemije, mi smo morali smanjiti orkestar za jednu trećinu i onda smo prilagodili repertoar - išli smo na orkestarske kompozicije, na popularne marševe, arije, valcere i popularne orkestarske kompozicije“, objašnjava prof. Ahmo Muharemović, direktor Kamernog simfonijskog orkestra Zenica.

Bez obzira na značaj koji ima za Zenicu, još traje borba ovog orkestra za status organizacione jedinice unutar Bosanskog narodnog pozorišta.

federalna.ba

Zenica koncert Novogodišnji koncert Kamerni simfonijski orkestar Zenica
Opći izbori 2022 Opći izbori u BiH Zenica ZDK Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad SDA
0 04.10.2022 17:43
izbori Zenica Amila Begagić-Jerković
0 01.10.2022 22:26
Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica
0 01.10.2022 16:14