32.000 stanovnika Sidneya treba napustiti domove

32.000 stanovnika Sidneya treba napustiti domove

Više od 32.000 stanovnika Sidneya i okoline evakuiše se ili priprema da napusti svoje domove danas, a najveći grad u Australiji, priprema se za najgore poplave u posljednjih 18 mjeseci.

Dijelovi grada, koji ima pet miliona stanovnika, suočeni su sa četvrtom vanrednom situacijom od poplava u godinu i po, a jaka kiša je u petak izazvala prelivanje visokih brana i rijeka.

Ministar za vanredne situacije Murray Watt izjavio je da po posljednjim informacijama postoje velike šanse da će poplave biti gore od prethodne tri koje su pogodile ta područja u posljednjih 18 mjeseci. Trenutne poplave mogu uticati na područja koja su uspjela da ostanu "suha" tokom prethodnih poplava, dodao je Watt.

Premijer države Novi Južni Vels Dominic Perrottet rekao je da je riječ o više od 32.000 ljudi kojima je naređena evakuacija i upozorio i da se očekuje da se taj broj poveća tokom nedjelje.

Australijski meteorolozi saopštili su da je u nekim oblastima između Newcastlea, sjeverno od Sidneya, i Wollongonga, južno od Sidneya, palo više od 100 centimetara kiše u prethodna 24 sata a u nekim oblastima više od 150 centimetara.

To je blizu prosječne godišnje količine padavina za priobalna područja Novog Južnog Velsa.

Opasnost od poplava najveća je u oblastima duž rijeke Hawkesbury, na sjeverozapadu Sidneya, i rijeke Nepean na zapadu Sidneya.

Komesarka državne službe za vanredne situacije rekla je da je jak vjetar rušio drveće, oštetio krovove i blokirao puteve. Savjetovala je da se ne putuje bez prijeke potrebe.

federalna.ba/Beta

Australija Sidney
Australija toplotni val
0 29.02.2024 09:34
Australija šumski požari evakuacija
0 28.02.2024 09:34