videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

300.000 maraka za projekte u 13 nerazvijenih opština u RS-u

Za sufinansiranje 16 projekata u 13 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj, Vlada je obezbijedila 300.000 maraka. Iz lokalnih zajednica poručuju da će im novac dobro doći, ali da bi iznos mogao biti i veći.

Novi Grad jedna je od nerazvijenih opština koja je dobila novac iz budžeta Vlade RS-a za realizaciju projekata. Plan im je da 25.000 maraka, po koliko su dobili, utroše za pokretanje plasteničke proizvodnje među socijalno ugroženima i mladima.

„Suština projekta je da se nabavi 20 plastenika od 100 kvadrata. U projektu je definisano da se nabavi i sadni materijal, sjemeni materijal, sistem za navodnjavanje, kako bi te porodice mogle da osnaže svoje finansijske potencijale“, kaže načelnik Miroslav Drljača (SNSD).

Ovih 300.000 maraka je, kako kažu, u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, samo jedan od vidova pomoći nerazvijenim opštinama.

„Iskoristila bih priliku i pozvala načelnike nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave da iskoriste ovu mogućnost i da, svakako, apliciraju sa svojim projektima“, kazala je ministrica Senka Jujić (NPS).

Malim i nerazvijenim opštinama svaka pomoć dobro dođe, ali smatraju da bi izdvijena sredstva za projekte mogla biti i veća.

„Ispred Saveza opština i gradova smo išli sa prijedlogom da se ova sredstva povećaju na 500.000 KM, s obzirom na to da se sredstva potroše u toku godine. Znam koliko je ovo značajno kolegama u izrazito nerazvijenim opštinama, jer mi ako nemamo ovaj način sufinansiranja, ne možemo da budemo aktivni na terenu“, objašnjava načelnica Opštine Jezero Snežana Ružičić (SNSD).

Pored novca planiranog za projekte, Vlada RS-a na godišnjem nivou izdvaja tri miliona maraka za pomoć nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama.

federalna.ba

pomoć općine