videoprilog Nađe Ridžić (Dnevnik 2)

Obilježena 29. godišnjica ubistva fojničkih fratara

Misnim slavljem koje je predvodio fra Zdravko Dadić, provincijal Provincije Bosne Srebrene, u Crkvi samostana Duha svetog u Fojnici, u kojem su ratne 1993. godine ubijeni gvardijan i vikar samostana - fra Nikica Miličević i fra Leon Migić, obilježena je 29. godišnjica ovog zločina. Za ubistvo fratara 15 godina zatvora osuđen je Miralem Čengić, pripadnik visočke brigade ARBiH, koji je u nekoliko navrata pomilovan. Nažalost, u Fojnici, za koju se prije četvrt stoljeća u različitim vojskama ratovalo, ostaju tek rijetki.

Na dvadeset i devetu godišnjicu ubistva fojničkih fratara, koji su, kako je kazao  provincijal, ubijeni zbog ljubavi prema domovini i želje da sa svojim narodom ostanu u Fojnici, sjećamo se zločina, ali  ne smijemo ostati u prošlosti: „Ali ako ostanemo zakopani u njima, bez obzira na to što se doživi nepravda, što se neki procesi ne odviju, mi moramo nastaviti živjeti. Ako budemo nastavili živjeti slobodni od svega, imamo budućnosti. Ako se zakujemo u prošlosti, mi propadamo“.

Nažalost, 25 od rata, u Fojnici, u kojoj se ovih dana na različitim mjestima  obilježavaju stradanja Fojničana, koji su u dvije vojske  ratovali za  Fojnicu, sve je manje njihovih potomaka. Većina  ih je, umorna od ratnih truba, svoju bolju budućnost potražila izvan granica zemlje, a ratne rane na godišnjice otvara sve manji broj onih koji su ostali.

„Mladi ljudi odlaze, konstantno pada broj stanovnika. Evo, nismo uspjeli se negdje oporaviti nakon tih ratnih dešavanja, da zadržimo mlade ljude, da zadržimo život ovdje“, govori fra Mario Katušić, gvardijan Samostana Duha svetog u Fojnici.

Ove je godine na misnom slavlju svome ubijenom bratu fra Leonu prisustvovala sestra Janja, jedina živa od dvanaestoro braće i sestara porodice Migić. Najteže joj je, kaže, bilo gledati bol majke dok je bila živa, a njena sestrinska i ljudska poruka upućena je svima nama: „Takav je rat, to možemo svi vidjeti i daj Bože da svak sam doživi ono od Boga što je od Boga i da svi vaspitavaju roditelji djecu da se ne mrzimo - to je strašno, nacionalizam je strašna stvar“.

federalna.ba

Fojnica fratri ubistvo godišnjica
zločin Zaklopače djeca ubijena godišnjica
0 16.05.2024 09:35
Miljevina ubistvo samoubistvo
0 15.05.2024 08:25
Brčko distrikt BiH godišnjica stradanje Hrvata
0 09.05.2024 10:04