videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

U Bijeljini 250 korisnika javne kuhinje - broj stalno raste, a novca sve manje

Najbolji pokazatelj stanja ekonomske situacije u BiH su javne kuhinje. Alarmantan je podatak da su za više od 20.000 naših sugrađana javne kuhinje postale jedino mjesto gdje mogu dobiti obrok dnevno. Za ovakvo stanje država nema rješenje, poručuju iz Javnih kuhinja, koje opstaju zahvaljujući donacijama i dobrim ljudima. Na dnevnom nivou u 20 javnih kuhinja u BiH se priprema 8.000 obroka.

S pola vekne hljeba i jedan litar kuhanog obroka, 250 korisnika u Bijeljini preživi dan. A potrebe su mnogo veće.

"Imam osmero djece, ja i suprug. Ova mi pomoć mnogo znači, nemamo od čega da živimo. Muž ne radi, ja ne radim nigdje", kaže Esma Delić.

Broj socijalno ugroženih u stalnom je porastu, dok je donacija i novca iz lokalnog budžeta sve manje. U odnosu na period kada je Narodna kuhinja u Bijeljini osnovana, broj korisnika se tri puta povećao, te je danas oko 250 osoba koje preživljavaju uz pomoć narodne kuhinje. Za pripremu 80.000 obroka godišnje, izdvajaju se sredstva iz gradskog budžeta.

"Ove godine izdvajamo 120.000 KM, to je samo za kupovinu namirnica za pripremu obroka, plus svi ostali troškovi: voda, struja, gorivo, distribucija, plate radnica koje pripremaju i lica koja vrše podjelu", istakao je Mitar Škorić, rukovodilac Službe za zajedničke poslove Grada Bijeljina.

Distribucija se, svakodnevno, obavlja na šest punktova, ali i putem kućnih dostava. Zbog poskupljenja je, kažu, mnogo teže kupiti sve što je potrebno, no ipak uspijevaju svakoga dana dostaviti taj jedan obrok.

"Raznovrsno je: kupus, đuveč, makaroni, krompir paprikaš i pasulj, to je petodnevni meni", navela je radnica Narodne kuhinje u Bijeljini Svjetlana Rankić.

Vikendima i u vrijeme velikih praznika kada kuhinja ne radi, štićenici unaprijed dobiju hranu da proslave praznik. Tako i ovih dana, ususret Vaskrsu, uz pomoć donatora biće obezbijeđene namirnice za prazničnu trpezu.

"Ta se hrana dijeli u subotu, a u petak gradska organizacija Crvenog krsta i udruženje ribolovaca 'Riba' preipremaju obroke na Veliki petak, koji se sastoji od pržene ribe, riblje čorbe i jaja, a distribuciju će vršiti volonteri CK, Udruženje 'Riba' i naš vozač koji vrši distribuciju hrane", dodaje Škorić.

Prema podacima državne Agencije za statistiku, objavljenim krajem prošle godine, u BiH je 229.000 nezaposlenih građana. U BiH je, prema podacima Ujedinjenih nacija, svako šesto domaćinstvo siromašno. Više od polovine stanovništva nalazi se na rubu siromaštva, dok 15 odsto građana živi u apsolutnom siromaštvu.

federalna.ba

Bijeljina javna kuhinja
Bijeljina izložba pasa
0 15.06.2022 21:32
Bijeljina Banja Dvorovi
0 09.06.2022 19:02
Bratunac PU Zvornik Bijeljina
0 06.06.2022 12:16