230 kitova nasukano na obalma Tasmanije u Australiji
(Izvor: DEPARTMENT OF NATURAL RESOURCES AND ENVIRONMENT)

230 kitova nasukano na obalma Tasmanije u Australiji

Više od 200 kitova pronađeno je nasukano na zapadnoj obali Tasmanije u Australiji.

Kitovi, od kojih se čini da je polovica još živa, otkriveni su u luci Macquarie na zapadnoj ostrva - gdje se prije dvije godine dogodilo najgore nasukavanje u zemlji.

Razlog ovog posljednjeg nasukavanja nije poznat, a u pomoć su poslani spasioci kitova. Dolazi samo dan nakon odvojenog masovnog nasukavanja u sjevernoj Tasmaniji.

U incidentu koji se dogodio u utorak 14 mladih kitova ulješura pronađeno je mrtvo na ostrvu King, u Bassovom tjesnacu u Tasmaniji.

Vjeruje se da su 230 kitova otkrivenih u srijedu u luci Macquarie bili kitovi piloti.

Izuzetno društveni sisavci dobro su poznati po tome što se nasukavaju u skupinama jer putuju u velikim, blisko povezanim zajednicama koje se oslanjaju na stalnu komunikaciju.

Stručnjaci planiraju spašavanje, ali će operacija biti "složena" zbog lokacije, stoji u saopćenju odjela za okoliš Tasmanije. Luka Macquarie je velika, plitka uvala u ruralnom području na zapadnoj obali države. Očekuje se da će više kitova uginuti tokom noći. U septembru 2020. pokrenuta je velika operacija spašavanja kada se gotovo 500 kitova pilota nasukalo u istoj luci.

Više od 380 kitova pilota je umrlo, no oko 100 ih je preživjelo zahvaljujući spasiocima.

Naučnica za divlje životinje Vanessa Pirotta rekla je za BBC da su sličnosti između nasukavanja i posljednjeg - ista vrsta, ista lokacija, isto doba godine - "neuobičajene" i zabrinjavajuće.

Kitovi su možda "pogrešno upravljali", slijedili bolesnog ili dezorijentiranog vođu ili su se preplašili u pliće vode, rekla je. Klimatske promjene bi također mogle utjecati - promjene u okolišu, temperaturi vode ili staništima plijena mogle bi odbaciti kitove.

Ali razlozi koji stoje iza nasukavanja kitova ostaju "misterij", kaže ona, kao i zašto ih u Tasmaniji ima toliko mnogo.

Na tom području ima puno morskog života - više životinja moglo bi značiti više incidenata - a također postoji mnogo struja koje se presijecaju kopnom.

Ali sam "divovski otok" mogao bi samo predstavljati navigacijsku opasnost za životinje koje koriste eholokaciju, kaže ona.

"Idete iz, u biti otvorenih voda i onda se odjednom pojavi kopno."

federalna.ba/BBC

nasukavanje kitovi Australija
Svjetsko prvenstvo fudbal nogomet Argentina Australija Katar
0 03.12.2022 22:09
Svjetsko prvenstvo Katar fudbal nogomet Francuska Australija
0 22.11.2022 22:05
Novak Đoković Australija
0 17.11.2022 08:22
Novak Đoković Australija
0 15.11.2022 09:51