210 poginulih u u izraelskim napadima na izbjeglički kamp Nuseirat
(Izvor: AA)

210 poginulih u u izraelskim napadima na izbjeglički kamp Nuseirat

Broj ubijenih u izraelskom bombardovanju u subotu izbjegličkog kampa Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze povećan je na 210, saopštila je Vladina kancelarija za medije u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

“U bolnicu Al-Aks dovezeno je 210 poginulih i više od 400 povrijeđenih u brutalnom izraelskom masakru u kampu Nuseirat”, navodi se u saopštenju.

Upućen je "hitan apel međunarodnoj zajednici i međunarodnim organizacijama da spasu bolnicu Al-Aksa i dostave joj medicinske potrepštine i generatore kako bi se osigurao njen kontinuirani rad".

"Bolnica Al-Aksa nije u mogućnosti da primi poginule i povrijeđene zbog izraelskog bombardovanja", upozorila je kancelarija za medije u Gazi.

Izrael je izveo nasilne napade bez presedana na područja u centralnom Pojasu Gaze, što se poklopilo s iznenadnim upadom vojnih vozila istočno i sjeverozapadno od kampa Nuseirat.

Očevici su rekli da izraelska artiljerija i ratni avioni satima izvode nasilne i intenzivne napade na područja istočno od kampova Deir al-Balah, Al-Bureij i Al-Maghazi, kao i na različite lokacije u centru, zapadno i istočno od kampa Nuseirat.

Očevici su dodali da se stubovi crnog dima dižu iz svih dijelova centralnog Pojasa Gaze zbog nezapamćenog vazdušnog i artiljerijskog bombardovanja na ova područja.

Izraelska vozila su napredovala na putu Salah al-Din u centralnom Pojasu Gaze.

"Izraelske bespilotne letjelice intenzivno lete iznad kampa Nuseirat, pucajući na svakoga ko se kreće putevima kampa, što je rezultiralo brojnim smrtnim slučajevima i ranjavanjem", rekli su bolničari.

Očevici su kazali i da su izbili sukobi između palestinskih grupa otpora i izraelskih snaga u istočnom dijelu Deir al-Balah, kampovima Al-Bureij i Al-Maghazi, te sjeverno od kampa Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze.

Palestinska novinska agencija WAFA je objavila da su naselja Al-Zaytoun i Tel Al-Hawa u gradu Gazi, također bili pod raketnom i artiljerijskom paljbom.

Medicinski izvori u baptističkoj bolnici naveli su da su primili četiri tijela Palestinaca zbog bombardovanja izraelske letjelice kuće u naselju Al-Zaytoun, jugoistočno od grada Gaze.

U međuvremenu, izraelska vojska je u subotu potvrdila da je pokrenula "napad velikih razmjera i bez presedana" na kamp Nuseirat i druga područja u centralnom Pojasu Gaze.

Vojska je saopštila da njene snage napadaju "infrastrukturu" u oblasti Nuseirata.

Izraelska stranica Walla objavila je da izraelske vazdušne snage bombarduju Deir al-Balah i kamp Nuseirat, dok mornarički čamci bombarduju periferiju grada Gaze.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.800 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.700 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

federalna.ba/AA

Pojas Gaze Gaza