20.000 tona mesa i 15 miliona litara mlijeka nema mjesta na bh. tržištu
(Izvor: Ilustracija)

20.000 tona mesa i 15 miliona litara mlijeka nema mjesta na bh. tržištu

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 28. decembra, održat će proteste na carinskim terminalima Bosanska Gradiška i Rača kod Bijeljine.

Planirana je kompletna blokada oba terminala, te upućivanje zahtjeva prema nadležnim državnim institucijama koje se odnose na zaštitu domaće proizvodnje. 

Na taj način, kako stoji u najavi za proteste, poljoprivrednici žele izraziti nezadovojstvo prekomjernim uvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH te radom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Okupljanja poljoprivrednika najavljeno je na pomenutim terminalima u 11 sati.

Danas će proizvođači iz BiH organizovati proteste. Blokadom graničnih prelaza u Bijeljini i Gradišci zatražiće zaštitu domaće proizvodnje i smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca. Postaviže i novi rok za ispunjenje zahtjeva.U suprotnom sledi blokada svih institucija na nivou BiH.

Velike količine tržišnih viškova domaće proizvodnje i dalje su neotkupljene. 15 miliona litara mlijeka u ovom trenutku predstavlja višak u BiH. 20.000 tona goveđeg mesa takođe nema svoje mjesto na tržištu.

"Do danas nismo dobili odgovor ministarstva naši zahtjevi ostaju isti, zaštita domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana mesa mlijeka, povrća i voća da se pokuša proizvodnja zaštititi i druga je smjena ministra Košarca ,on se u ovom nije snašao", kazao nam je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

"Ogromne su površine pod kojim se proizvodi povrće otvorenog i zatvorenog tipa, mesa ali nemaš kome prodati. Uvozi se meso uvozi se povrće, od igle do lokomotive se uvozi", upozorava Ljubo Maletić, proizvođač.

Protesti su, tvrde farmeri, samo opomena. Ukoliko zahtjevi i dalje ne budu ispunjeni preduzeće radikalnije mjere.

"Ako ne budemo imali neki odgovor od nadlećnih institucija u BiH mi ćemo izaći i sve blokirati. Sve što se može u Sarajevu, Tuzli i Banjaluci", tvrdi Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Uvođenje prelevmana i carina koje traže domaći farmeri, umnogome bi doprinjelo zaštiti domaće proizvodnje i smanjenju uvoza. Savjet ministara BiH, tvrde farmeri, može donijeti mjere koje su u njegovoj nadležnosti, a to je da zaštiti domaće tržište, ne samo sirovinske baze, nego i gotovih proizvoda.

federalna.ba/Ivana Đurđević Bajić/Fena

protesti poljoprivrednici