15-godišnjakinja optužena za 19 ubistava nakon požara u školi u Gvajani
(Izvor: AP)

15-godišnjakinja optužena za 19 ubistava nakon požara u školi u Gvajani

Učenica, tinejdžerica koju policija u Gvajani optužuje za namjerno podmetanje požara u studentskom domu za djevojčice u kojem je smrtno stradalo 18 njenih školskih kolega i petogodišnji dječak optužena je kao odrasla osoba po 19 tačaka ubistva.

Petnaestogodišnjakinja se pojavila na saslušanju u ponedjeljak na sudu južno od glavnog grada Georgetowna i određeno joj je zadržavanje u pritvoru do daljnjeg sudskog postupka.

Istražitelji tvrde da je ona izazvala požar u srednjoj školi u Mahdiji 21. maja u ljutnji na upravitelja studentskog doma zbog oduzimanja njenog mobilnog telefona.

Državni internat opslužuje udaljena domorodačka sela.

Optuženoj nije bilo dopušteno izjasniti se o optužbama, a drugi će se put pojaviti pred sudom 5. jula, kada će državni odvjetnici i branitelji pokazati jesu li spremni započeti preliminarno suđenje. Ako se proglasi krivim, optužena bi se mogla suočiti s doživotnom robijom.

Požar u školi počeo je malo prije ponoći. Svih pet vrata spavaonice navodno je bilo zaključano iznutra. Povrijeđeno je više od dvadeset učenika. Jedan od teško povrijeđenih učenika prebačen je u njujoršku bolnicu na specijalističko liječenje, dok je većina otpuštena iz bolnice.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Gvajane, Gerald Gouveia, rekao je da je upraviteljica studentskog doma, odnosno kućna majka, zaključala sva vrata kako bi spriječila studentice, koje su imale od 12 do 18 godina, da se iskradu van na druženje, te da je dok je plamen zahvatio zgradu dok je ona paničarila jer nije mogla otključati vrata.

federalna.ba/The Guardian

Gvajana požar učenici
Ramo Isak Tehnofest učenici bespilotna letjelica
0 17.05.2024 12:04
požar brodice Medulin Hrvatska
0 15.05.2024 08:52
Varšava požar tržni centar
0 12.05.2024 09:34