videoprilog Alema Dedića i Ines Alijagić (Federacija danas)

15 bihaćkih porodica dobilo po deset košnica pčela s opremom

Međunarodna organizacija Church World Service – CWS zajedno sa predstavnicima Odsjeka za poljoprivredu Gradske uprave Bihaća, u sklopu projekta pomoći socijalno ugroženom lokalnom stanovništvu obišli su petnaest porodica u bihaćkim naseljima i donirali im po deset košnica pčela s opremom.

Dodijeljene košnice i pčelinja društva bit će od velikog značaja, kaže Nedžad Salihović, pčelar iz bihaćkog naselja Pritoka koji se pored ostalog bavi uzgojem povrća.

"Proizvodim ja paradajz, paprike, salatu, špinat i ove ostale proizvode koji idu. Prodati se koliko toliko može, narod radije ode u trgovačke centre nego da uzme od nas domaćih proizvođača."

Mladi pčelari poput Nedžada koji su se tek počeli baviti ovim poslom imat će i mentora, iskusnog pčelara koji će ih redovno obilaziti i educirati.

"Da te ljude uvedem u pčelarstvo da te pčelinje zajednice kvalitetno uzime da bi mogle prezimiti i iduće godine tim ljudima obezbijediti dodatne prihode njihovim porodicama", kazao je Elvir Šehić, mentor/pčelar iz Bihaća.

Pored mladih, košnice su dobili i oni iskusniji pčelari koji na svom pčelinjaku imaju manji broj košnica, kako bi mogli unaprijediti svoju proizvodnju i ostvariti pravo na kantonalnu i federalnu novčanu podršku.

"Da od tih malih proizvođača stvaramo proizvođače koji će na neki način ostvarivati veću dobit na svojim farmama a samim tim da se riješi taj socijalni status tih stanovnika grada Bihaća", istakla je Elmina Emrulović, šef Odsjeka za poljoprivredu Gradske uprave Bihaća.

"Meni će to koristiti, ja sam dovoljno educiran po tom pitanju jer sam išao na predavanja i časopise sam čitao, dosta sam upoznat s tim", nave je Mile Prša, mještanin Dobrenice.

Organizacija CWS će u narednom periodu nastaviti pružati podršku lokalnim zajednicama.

"Vrijedno napomenuti jeste da ćemo u narednih mjesec dana izvršiti podjelu 220 ovaca koje će biti raspodijeljene u Bihaću i gradu Cazinu", kazao je predstavnik Međunarodne organizacije Church World Service Muamer Delić.

Pored lokalnih zajednica Bihaću ali i cijelom Unsko-sanskom kantonu, organizacija CWS kroz svoje implementacijske partnere će pružati pomoć i podršku lokalnim zajednicama u Kantonu 10.

federalna.ba

Bihać pčele donacija
Bihać medicinska škola mentalno zdravlje
0 17.11.2022 22:20
pumpe za vodu naselja Bihać
0 15.11.2022 10:54
Midhat Jašić pčele pčelari pčelarstvo Federalni radio
0 12.11.2022 09:25
pomozi.ba Bihać javna kuhinja USK Udruženje oboljelih od karcinoma Behar
0 04.11.2022 20:03