Željeznička nesreća u Grčkoj: Bijesni demonstranti izašli na ulice

U Grčkoj su sinoć izbili protesti zbog željezničke nesreće u kojoj su poginule 43 osobe, a mnogi to vide kao nesreću koja je samo čekala da se desi.

Demonstranti su se sukobili s policijom ispred sjedišta Hellenic Train-a u Atini - kompanije odgovorne za održavanje grčkih željeznica. Protesti su održani i u Solunu i gradu Larissi, u blizini mjesta gdje se katastrofa dogodila u utorak uveče.

Vlada je rekla da će nezavisna istraga donijeti pravdu.

U cijeloj zemlji proglašena je trodnevna nacionalna žalost nakon nesreće, u kojoj se putnički voz frontalno sudario sa teretnim vozom, nakon čega su se prednji vagoni zapalili.

Prednji vagoni putničkog voza su uglavnom uništeni.

Mnogi od 350 putnika bili su studenti u 20-im godinama koji su se vraćali u Solun nakon dugog vikenda proslavljanja grčkog pravoslavnog posta. Premijer Kyriakos Micotakis je kazao da je za katastrofu kriva "tragična ljudska greška".

59-godišnji šef stanice u Larissi optužen je za ubistvo iz nehata. On je negirao bilo kakvu nepravdu, za nesreću okrivljujući tehničku grešku. Članovi željezničkog sindikata vjeruju da sigurnosni sistemi ne funkcionišu kako treba, i dodaju da se na to upozoravalo dugi niz godina.

U znak protesta i žalosti, željeznički radnici za danas su najavili štrajk zbog, kako kažu, službenog zanemarivanja željeznica.

"Bol se pretvorio u bijes za desetine mrtvih i ranjenih kolega i sugrađana", navodi se u saopćenju sindikata u kojem je najavljen štrajk. "Nepoštovanje koje su vlade godinama pokazivale prema grčkim željeznicama dovelo je do tragičnog rezultata", dodaje se u komentarima koje je citirala novinska agencija Reuters. Ministar saobraćaja Kostas Karamanlis podnio je ostavku zbog katastrofe, rekavši da će preuzeti odgovornost za "dugotrajne neuspjehe" vlasti da poprave željeznički sistem za koji je rekao da nije pogodan za 21. vijek.

Ali ispred bolnice u koju su dovozili tijela žrtava željezničke nesreće, izvješen je transparent na kojem se tvrdi da će svi sistemski propusti biti zataškani u zvaničnoj istrazi koja je sada u toku.

Na tihom bdjenju u Larissi u srijedu u znak sjećanja na žrtve incidenta, jedan demonstrant je rekao da smatra da je katastrofa bila samo pitanje vremena. „Željeznička mreža je izgledala problematično, sa istrošenim, loše plaćenim osobljem", rekao je za AFP Nikos Savva, student medicine sa Kipra.

Uhapšeni šef stanice ne bi trebalo da plati cijenu "za cijeli bolesni sistem", dodao je on. "Ovo je nedopustiva nesreća. Znamo za ovu situaciju već 30 godina", rekao je za AFP doktor iz Larisse Kostas Bargiotas.

Bdijenje je takođe održano u Atini, ispred kancelarija Hellenic Train-a. Kasnije tokom dana, stvari su izmakle kontroli, a policija je kako bi rastjera demonstrante koji su bacali kamenje i palili vatru na ulicama, bacila suzavac.

Na mjestu najgore željezničke nesreće u zemlji, spasioci su ponovo radili cijelu noć.

Porodice su stizale u obližnju bolnicu kako bi dale DNK uzorke kako bi se identifikovali njihovi nestali najmiliji. Ali to će biti težak proces jer se izvlači sve više posmrtnih ostataka onih koji su bili u prednjem dijelu putničkog voza i koji su podnijeli svu silinu frontalnog sudara i požara koji je tada zahvatio njihove vagone.

Glasnogovornik vatrogasne brigade Vasilis Varthakogiannis rekao je da je temperatura u prvom vagonu dostigla 1.300C, zbog čega će biti "teško identifikovati ljude koji su bili unutra".

federalna.ba/BBC

Grčka nesreća protest