Vozite bosonogi ili s japankama: Postoje li kazne za to u europskim državama?!
(Izvor: revijahak.hr)

Vozite bosonogi ili s japankama: Postoje li kazne za to u europskim državama?!

S ljetnim mjesecima mijenjaju nam se i navike pa iz teških zimskih cipela ulazimo u komforniju obuću. Međutim, kako je s vožnjom? Mnogi su spremni voziti s japankama ili bosonogi, a to nije dobro rješenje za prometnu sigurnost. Europski autoklubovi napravili su istraživanje prometnih pravila u državama i prikupili saznanja o kažnjivosti takve vožnje.

U Belgiji, Bosni i Hercegovini, Danskoj, Finskoj, Luksemburgu nema posebnih pravila o obući za vožnju ili bosonogoj vožnji. Dakle, sve je dopušteno.

U Češkoj Republici vozači osobnih vozila nisu posebno definirani, ali vozači gospodarskih vozila moraju imati cipele dok voze.

U Italiji, u koju često idemo, nema pravila, ali postoji problem u slučaju prometne nesreće – ako policijski službenik ustanovi da imate neadekvatnu obuću i to unese u zapisnik, osiguravajuća kuća može vam uskratiti isplatu.

U Njemačkoj, po zakonu, vozač mora učiniti sve da osigura sigurno upravljanje automobilom. To se često interpretira kao preporuka da ne vozite u japankama, sandalama i natikačama koje sa stražnje strane nisu učvršćene te bosonogi. Kažnjavanje nije definirano, ali je zato moguć gubitak dijela prava iz osiguranja – ako se dogodi prometna nesreća i ako je činjenica da vozač nije imao odgovarajuću obuću igrala određenu ulogu u tome.

U Španjolskoj je zabranjeno voziti s japankama na nogama ili bosonog. Kazna je 80 eura.

U Sloveniji nema izričite zabrne, a uhvate li vas policijski službenici da vozite u japankama ili bosonogi samo će vas upozoriti da biste trebali imati čvršću obuću dok vozite.

U Mađarskoj nema pravila, odnosno ona nisu upisana u zakon, ali u slučaju nesreće vozač može biti proglašen odgovornim ako nije imao odgovarajuću obuću na nogama.

U Nizozemskoj nema posebnog teksta koji regulira obuću, policija vas ne može kazniti ako vozite u japankama, ali, dogodi li se nesreća, procjenjuju se svi detalji pa je moguće da i obuća igra ulogu u ustanovljavanju krivnje.

U Austriji vas također policija neće kazniti ako vozite s japankama ili bosonogi. Međutim, dogodi li se prometna nesreća, ako policija utvrdi da je nesreća mogla biti izbjegnuta s drugačijim tipom obuće – protiv vozača se može pokrenuti postupak.

U Velikoj Britaniji japanke i bosonoga vožnja nisu posebno precizirani, ali u Zakonu o sigurnosti prometa piše da vozač mora imati obuću koja ga neće omogućiti da upravlja vozilom na sigurna način. Kazne su i do 5000 funti – ako policijski službenik procijeni da nemate takav tip obuće.

U Hrvatskoj nema posebnih pravila, ali vas molimo da budete oprezni. Istraživanja Austrijskog autokluba pokazala su da je vrijeme reakcije s japankama mnogo sporije nego s tenisicama na nogama, na primjer, a isto tako slabija je sila kočenja. Pritom postoji i opasnost da vam se japanke zaglave na nekoj od pedala, a u prometu je brzina reakcije iznimno bitna.

federalna.ba/revijahak.hr

Sigurnost promet vožnja automobilom vožnja
Cazin auto Automobili vožnja automobilom automobil Radio Federacije BiH Federalni radio radio Otvoreni program
0 05.07.2021 16:04
Banjaluka alkoholisano stanje narkotici vožnja
0 05.07.2021 13:48
Niš Beograd vožnja Lamborghini
0 30.06.2021 10:22
alkohol vožnja alkoholisano stanje
0 24.06.2021 11:16
promet prometna nezgoda Snapchat speedfilter
0 21.06.2021 18:14