Višković: Schmidt će morati da svjedoči u sudskom procesu protiv Dodika

Višković: Schmidt će morati da svjedoči u sudskom procesu protiv Dodika

Premijer RS-a Radovan Višković izjavio je danas da će se visoki predstavnik Christian Schmidt morati pojaviti u Sudu BiH kao svjedok u procesu koji se vodi protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika.

"Volio bih da se Schmidt ne pojavi u Sudu BiH kao svjedok u postupku protiv predsjednika Dodika, ali bi poslije toga Sud BiH morao da raspiše nalog za njegovo privođenje i zato očekujem da će pobjeći i to će biti definitivno rješenje za BiH", rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da bi "najbolje bilo da Schmidt, poslije proslave Božića, ostane u svojoj zemlji".

"Tužilac u optužnici četiri puta spominje Dodika, kao optuženog, a dvadeset puta se poziva na Schmidta i njegove odluke. Ako je Dodik u sudnici, onda treba biti i Schmidt", kazao je premijer RS-a.

Prema njegovim riječima, Dodikova odbrana trenutno ima 113 pitanja za Schmidta, koji mora da pokaže papir boravi li legalno u BiH, te na osnovu kojeg zakona on može da donosi zakone.

Višković je naveo da je siguran da će se proces u Sudu BiH protiv Dodika, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, pretvoriti u "suđenje Schmidtu i BiH".

"Malo su se upecali u svoje namjere i zato im se žurilo. Mislili su da idu slaviti Božić u svojim zemljama, a da do tada zabrane politički rad Dodiku i da ga optuže, ali su se preigrali. Sada bi najradije da se iz ovoga iščupaju, ali mislim da ne mogu", ocijenio je on.

Tužilaštvo BiH optužilo je Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-s Miloša Lukića za neizvršavanje odluka visokog predstavnika, što je prema izmjenama Krivičnog zakona, koje je nametnuo Schmidt - krivično djelo.

federalna.ba/Beta

Radovan Višković Milorad Dodik Christian Schmidt