videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Uprkos poskupljenju, povećana prodaja novih stanova

Uz trenutno stanje na tržištu, nedoovoljan broj novoizgrađenih stanova, inflaciju i sve veća poskupljenja kako građevinskog materijala tako i samih nekretnina, kupovina stana, naročito za mlade bračne parove, danas predstavlja sve veći rizik. U prilog im ne idu ni najave Svjetske banke o skoku kamatnih stopa na globalnom nivou.

Proširenjem porodice Belma Suljić–Dudić zajedno sa suprugom krenula je u potragu za novim većim stanom. Mukotrpan put od prodaje manje do kupovine veće nekretnine trajao je više od godinu, tokom koje su dva puta ostali i bez kreditnih sredstava.

"Godinu dana smo s različitim ljudima dogovarali, mijenjali dogovore, s obzirom na to da se cijena stalno mijenjala. Svoj stan prodali smo za određeni iznos, međutim vrijednost drugog stana toliko je porasla da je razlika u novcu postala ogromna, a sama cijena nekretnine otišla do nebesa", priča Belma.

Da su cijene stanova u ZDK-u iznimno porasle, potvrđuju i vlasnici agencija za nekretnine. U odnosu na period prije 2020. godine, cijene stanova u Zenici porasle su za gotovo 40 posto. Trenutna situacija na globalnom tržištu te najave Svjetske banke o povećanju kamatnih stopa, ističu, opasne su za sve.

"Čujem od određenih klijenata da se žale da su banke klijentima koji su podigli kreditna sredstva za kupovinu nekretnine počeli da povećavaju kamatnu stopu, što je rizično - kako za tržište tako i za kupce, a bogami i za banke", istakla je Resmija Mujčić, direktorica Agencije BiH i Home nekretnine.

Uz rast cijena i tanku ponudu, ljudi i dalje kupuju, a naročito mladi bračni parovi, primorani pristati na visoke cijene koje su u Zenici za dvosobne i trosobne stanove po kvadratu povećane sa 1.500 na 2.300, pa čak i 2.500 maraka.

I u drugim gradovima BiH situacija je ista - cijene rastu, potražnje ima, a na tržištu najmanje novogradnje. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene kvadrata novih stanova, u šest mjeseci ove u odnosu na isti period 2019. porasle su za čak 145,4 posto.

"Poskupljenje stanova nije utjecalo na povećanje prodaje novih stanova tako da je u prvih 6 mjeseci ove godine prodato ukupno 1427 novih stanova dok je u istom periodu 2019. godine prodato 1253 stana, što znači da je bez obzira na to što su cijene rasle u prvih šest mjeseci ove godine prodato 114% više stanova u odnosu na isti operiod 2019. godine", navodi glasnogovornica Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

S obzirom na postojeće stanje, inflaciju i vrijednost konvertibline marke, kupcima se savjetuje dobro istraživanje tržišta, ali i biranje banaka koje daju fiksnu kamatnu stopu.

federalna.ba

stanovi prodaja
PS Vitezit prodaja
0 14.12.2022 14:12
najstarije farmerke prodaja aukcija
0 14.12.2022 08:17
Zavidovići stanovi socijalno osjetljive kategorije
0 25.11.2022 11:51