videoprilog Indire Karić (Federacija danas)

Upriličena izložba mladih "Vrata moga grada"

Priča o Sarajevu priča je o slobodi i hrabrosti duha, ponosu i borbi za opstanak, ali i vremenu u kojem lice grada oblikuju nove generacije. Zato je na inicijativu Srednje škole primijenjenih umjetnosti i Grada Sarajeva, kao šestoaprilski poklon, u galeriji Akademije likovnih umjetnosti upriličena izložba mladih Vrata moga grada.

Na likovni konkurs za sarajevske srednjoškolce, raspisan sredinom marta, prijavljeno je 45, a za izložbu selektirano 35 radova. Takmičarski duh i želja mladih da otvore neka nova vrata u jedinstvenom doživljaju bh. prijestonice, pružaju nam obilje informacija, ali i snažan umjetnički pečat. Ipak,izdvojila su se tri nagrađena djela, u tehnici tempere na papiru, čiji su autori Almedin Mešić, Emina Muratović i Lamija Kabaš.

“Na ovom radu pokušala sam prikazati cijelo naše Sarajevo, pokušala sam objediniti sve njegove kulture i prikazati ih u što boljem svjetlu”, kaže drugonagrađena Emina Muratović, učenica Srednjoškolskog centra Ilijaš.

Lamija Kabaš je trećenagrađena. Učenica je Srednje muzičke škole Sarajevo: “Neka od osnovnih karakteristika da je multikulturalan, da imamo sve na jednom mjestu na malom prostoru”.

U odluci tročlanog žirija likovnih profesionalaca, presudila je preciznost ideje i način na koji je ona realizirana.

“Poruka ove izložbe je da naša djeca vole naš grad, da naša djeca posjeduju inteligenciju, pamet i sposobnost, na ovoj izložbi je to izuzetno lijepo prikazano”, ističe prof. Samir Sućeska, predsjednik žirija.
Nagrađene radove će u vrijednosti od 100 do 300 maraka otkupiti Gradska uprava, a posebno je naglašena edukativna dimenzija cijelog projekta.

“Želja je da te mlade ljude dovedmo na Akademije likovnih umjetnosti u ovaj prostor gdje oni mogu na bolji način upoznati likovnu umjetnost i nastaviti se dalje baviti ovim pozivom”, objašnjava Elma Alić-Šobot, direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Od Sarajevskih vrata u Pehlivanuši, do prepoznatljivih gradskih simbola ili nekog zaustavljenog trenutka svakodnevice - sve je, zapravo, šestoparilska čestitka gradu koji u sebi sublimira burnu historiju, duh otvorenosti i dobrodošlice za svakog namjernika.

federalna.ba

Akademija likovnih umjetnosti izložba mladi Vrata moga grada
izložba radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni program
0 20.04.2021 15:05
orkestar izložba Tatjana Burzanović
0 20.04.2021 13:46
mladi borba korupcija
0 20.04.2021 11:39
Naila Hodžić izložba Bihać
0 12.04.2021 09:32
Bodies 2.0 Zagreb izložba
0 11.04.2021 11:06