Ukrajinska djeca koja su u ratu zgubila voljene obratit će se Vijeću sigurnosti UN-a

Ukrajinska djeca koja su u ratu zgubila voljene obratit će se Vijeću sigurnosti UN-a

Mala grupa ukrajinske djece koja su preživjela rat obratit će se u petak na privatnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, u sklopu nastojanja Kijeva da podsjeti Amerikance na ljudsku cijenu sukoba na koji sve više utječe unutarnja politika SAD-a.

Oni koji bi se trebali obratiti tijelu UN-a, tokom posjete SAD, uključuju 14-godišnju Kiru i 11-godišnjeg Ilya iz opkoljenog grada Mariupolja, a nada se da će njihove lične priče imati odjeka među republikancima nakon što je paket vojne pomoći za Ukrajinu zaustavljen u Kongresu.

“Stajala sam na autobusnoj stanici u 6 ujutro, čekajući da krenem u školu, kada sam čuo nekoliko eksplozija. Tada sam shvatila da je počeo rat”, rekla je Kira za Guardian prije puta u New York, nakon kojeg će uslijediti posjeta Washingtonu.

Gubitak Kirine dječije nevinosti desio se preko noći. Provela je oko mjesec dana skrivajući se po kućama, podrumima u jednom trenutku i u crkvi, dok je Mariupolj napadan, a očajnička potreba za hranom, vodom i strujom svakim danom rasla. Isprva je pobjegla kod djeda, a zatim s ocem Yevhenom Obedinsky u "bučnu četvrt", priča Kira, gdje su se "tokom otprilike sedam i pol dana eksplozije čule sve više i više". Na kraju je došlo do tačke u kojoj su osjetili da moraju otići – tada je uslijedila još gora katastrofa.

Otac joj je ubijen, a budući da su “Rusi pucali u prozore kuća” Kira i porodica s kojom je bila morali su ostaviti njegovo tijelo, pobjeći da se sakriju u podrumu gdje su mogli izdržati još neko vrijeme.

Nakon nekoliko očajničkih sedmica, ona, članovi porodice očeve djevojke i još neke porodice konačno su pokušale pobjeći iz Mariupolja. Sjeća se da im je rečeno da će dobiti čokoladu ako izađu iz grada, ali su ih umjesto toga presreli i zarobili proruski separatisti. U zarobljavanju je teško ranjeno petogodišnje dijete iz skupine. Kira se sjeća da se "dogodila eksplozija“  i da je na kraju završila u bolnici u okupiranom Donjecku, odakle su joj, kako kaže, Rusi rekli da će je poslati u sirotište ako njena rodbina iz Ukrajine ne bude mogla doći po nju. Yevhenov otac, Oleksander Oberdinskyi, doznao je gdje se nalazi njegova unuka i uključio se u dvomjesečnu bitku da je vrati u Ukrajinu, što je uključivalo i opasno putovanje u Donjeck kako bi je uspješno spasio.

Glavno tužiteljstvo Ukrajine procjenjuje da je 528 djece ubijeno od početka invazije punog opsega prije gotovo dvije godine, a 2134 se vodi kao nestalo. Vjeruje se da je još 19.500 oteto i odvedeno u Rusiju, a neki su prisilno preodgojeni s “proruskim patriotskim i vojnim obrazovanjem”, stoji u američkom izvještaju.

Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao je u martu 2023. naloge za hapšenje Vladimira Putina i ruske povjerenice za dječja prava Marije Lvove-Belove, tvrdeći da postoje osnove za sumnju da snose odgovornost za "nezakonitu deportaciju" hiljada djece.

Jedan od razloga Kirine posjete SAD-u je isticanje muke otetih, a ona se nada da će pristalice potpisati peticiju kojom pozivaju UN da zahtijevaju da ih Rusija vrati u domovinu. "Želim da se djeca u sličnoj situaciji kao moja, koja su odvedena iz Rusije, vrate u Ukrajinu svojim porodicama", rekla je, sjedeći sa svojim djedom u sigurnom zapadnom gradu Chernivtsi. Drugi razlog je suptilnije politički. Ideja dijeljenja priče kao što je Kirina je "podići svijest o borbi Ukrajine za demokratiju i slobodu kroz ljudske priče", rekla je Mariette Hummel, iz Builders Ukraine, nevladine organizacije koja vodi kampanju da zapad da nastavi podržavati Ukrajinu i koja je pomogla je u organizaciji dječji posjete. Savjetnici kažu da je temeljno priznanje da je rasprava o daljnjoj vojnoj pomoći Ukrajini postala sve više stranačka. Ukrajinski predsjednik, Volodymyr Zelenskiy, postao je znatno manje popularan među republikanskim glasačima i političarima, čija skupina blokira paket inostrane pomoći da dođe do glasanja u Zastupničkom domu.

Jedanaestogodišnji Ilya rekao je da je jedva čekao otići u SAD kako bi ispričao svoju priču i ono kroz šta je sve prošao. Poput Kire, kad je počeo rat, on i njegova majka selili su se od mjesta do mjesta u Mariupolju u sve očajnijoj potrazi za skloništem – prvo kod kuće, zatim u hotelskom bunkeru, prije nego što su se pokušali vratiti kući.

Ali porodična kuća bila je uništena. "Nisam mogao razumjeti", kaže. “Živio sam u toj kući mnogo godina. Volio sam ovu kuću, a dogodila se ova užasna stvar. Bilo je stvarno strašno.” U blizini su pronašli drugu kuću, sa nešto hrane i vode unutra, i tamo su potražili sigurnost. Međutim i tu ih je čekala katastrofa i lažna nada. Snažno granatiranje se nastavilo i u jednom trenutku su geleri od eksplozije poletjeli prema majci i sinu, pogodivši ga u bedra, a njegovu majku Nataliju Matvijenko u čelo. Ispostavilo se da je taj pogodak za njegovu majku bio smrtonosan, a Ilya kaže, kratko i s iznimnom hrabrošću, da je njegova majka umrla sljedećeg jutra s njim. Umrla je u njegovom naručju. Imao je samo devet godina.

Ilyu su ubrzo nakon toga zarobili ruski vojnici – rekao je da mu je jedan pokušao dati otrovnu čokoladu – i završio je u bolnici u Donjecku. Spasila ga je baka Olena, iako ukrajinski dužnosnici ne žele tačno reći kako, ali ga je uspjela vratiti na njegov 10. rođendan.

Isprva je trauma onoga što se dogodilo jako pogodila Ilyu. "U početku se bojao, jako se bojao i nije mogao dobro jesti jer je prošao kroz okupaciju", rekla je Olena, ali od tada se znatno popravio. "Mnogi ljudi trenutno ne razumiju što se zapravo dogodilo što se trenutno događa u Ukrajini, a Ilya već vrlo smireno govori o tome“, dodaje.

federalna.ba/The Guardian

SAD Ukrajina djeca