U Zagrebu srušeno preko tisuću stabala, hitne službe zatrpane pozivima
(Izvor: Stipe Majić/AA)

U Zagrebu srušeno preko tisuću stabala, hitne službe zatrpane pozivima

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima održao je konferenciju za novinare ispred sjedišta Javne vatrogasne postrojbe Zagreb kako bi izvijestili javnost o posljedicama jučerašnjeg nevremena koje je u svega pola sata nanijelo veće materijalne štete te odnijela dva života na širem području grada.

Hitne službe nakon oluje koja je Zagreb pogodila jučer oko 16 sati radile su na zadacima spašavanja ljudi, raskrčivanja prometnica, sanacije sustava kanalizacije i oborinske odvodnje te uspostavljanje javnog prijevoza, izvijestio je gradonačelnik Tomašević koji je dodao kako se tijekom prošle noći očekivala još jedna vremenska nepogoda, koja se, srećom, nije dogodila.

Cijeli grad je bio pogođen olujnim nevremenom, s malim razlikama, a nanesena je velika šteta na privatnim i javnim objektima na području grada koja se još utvrđuje.

„I danas su zakrčene telefonske linije hitnih službi 112 i 193 na koje građani zovu. Od jučer kada je krenula oluja do danas je zaprimljeno čak 11.000 poziva, tako da apeliram na građane da zovu samo ako prijeti neposredna opasnost od nove štete na imovini ili opasnost od ozljede ljudi“, poručio je Tomašević.

Dodao je kako je jutros od 6 sati skoro cijeli vozni park Zagrebačkog električnog tramvaja u pogonu te kako gotovo sve linije uredno funkcioniraju, no još uvijek građani bilježe neredovito prometovanje ključnih tramvajskih linija. Ozbiljnije je oštećeno šest tramvaja i tri autobusa, a na oko 40 škola prijavljena je šteta koju treba sanirati.

Prema prvim procjenama, u Zagrebu je snažan vjetar srušio preko tisuću stabala. Sljemenske žičara privremeno je izvan funkcije, dok se ne izvrše provjere stanja, a jučer je nekoliko gondola trebalo kontrolirano spustiti uslijed oluje.

Gradonačelnik je pozvao građane da izbjegavaju parkove i gradska groblja, ako ne moraju, jer se još uvijek uklanjaju opasna stabla koja prijete padom na prolaznike.

Tomašević je izjavio kako je zabilježeno više desetaka ozlijeđenih, kako su zabilježene tri hospitalizacije s težim ozljedama, ali nitko nije u životnoj ugrozi.

Građani će u narednim danima i tjednima putem web stranice imati mogućnost prijave počinjene štete kako bi se izvršio uviđaj, a taj period neće biti vremenski ograničen, poručio je gradonačelnik.

Dva muškarca, 50-godišnji pješak te 48-godišnji vozač, preminuli su na mjestu nesreće uslijed pada stabla u Zagrebu, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo.

Smrtno je stradao i jedan vatrogasac kod Tovarnika, a jedan vatrogasac ozlijeđen je sinoć motornom pilom, prilikom intervencije u Zagrebu, ali će danas biti otpušten iz bolnice, potvrdio je Siniša Jambrek iz JVP Zagreb.

Šteta od jučerašnjeg nevremena zabilježena je u desetak hrvatskih županija, a u procjeni i pomoći građanima i javnim institucijama sudjelovat će Vlada RH i jedinice lokalne samouprave.

federalna.ba/AA

Zagreb olujno nevrijeme
Bajram-namaz Zagreb
0 10.04.2024 08:21
Zagreb skladište duhan
0 02.04.2024 11:56
Velimir Zajec Dinamo Zagreb
0 10.03.2024 13:01
Zebre Zagreb krijumčarenje ljudima
0 08.03.2024 20:27