U Tužilaštvu BiH obuka o rukovođenju procesom u predmetima korupcije i finansijskog kriminala
(Izvor: Fena/Tužilaštvo BiH)

U Tužilaštvu BiH obuka o rukovođenju procesom u predmetima korupcije i finansijskog kriminala

- Sudija Vrhovnog suda Finske Jussi Tapani održao je obuku za 30 učesnika, tužilaca, istražilaca i pravnih savjetnika iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te sudija iz Suda Bosne i Hercegovine o krivičnom pravu te teoriji namjere u kontekstu vođenja suđenja. 

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Bosna i Hercegovina je preduzela značajne korake u borbi protiv korupcije, stalnog izazova koji podriva povjerenje u institucije i koči društveno-ekonomski napredak. Ključno za te napore nije samo identifikovanje koruptivnih postupaka, već i osiguravanje pravednih i efikasnih pravnih postupaka. Pri tome je ključni aspekt, koji zahtijeva pažnju, prag za teret dokazivanja u vezi s namjerama osumnjičenih ili optuženih pojedinaca. Teret dokazivanja osnovno je načelo u svakom pravnom sistemu, kojim se utvrđuje obaveza utvrđivanja činjenica u predmetu.

- Utvrđivanje praga tereta dokazivanja zahtjevan je zadatak za procjenu vjerodostojnosti i vrijednost pojedinačnih dokaza. Stoga ova obuka promoviše razmjenu znanja i iskustava i ima za cilj identifikovati ključne elemente prilikom procjene namjere u kontekstu zloupotrebe službenog položaja i krivičnih djela pranja novca. Pitanje je koja namjera zahtijeva da se njome bavimo - istakao je Jussi Tapani, sudija Vrhovnog suda iz Finske.

Kad je riječ o optužbama za korupciju, naročito u slučajevima u kojima namjera ima ključnu ulogu, najvažnije je odgovarajuće postavljanje praga za objektivni teret dokazivanja. Stoga se prag za teret dokazivanja mora postaviti na nivo koji uvažava tu složenost, a istovremeno podržava načela pravednosti i odgovornosti.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić kaže da je zahvalan za efikasnu podršku koju u Tužilaštvu imaju od EU struktura.

- Tužilaštvo BiH značajno se fokusiralo na rad na predmetima korupcije i finansijskog kriminala. Samo u 2023. godini u predmetima Tužilaštva BiH izvršeno je blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti. Provode se aktivnosti s ciljem oduzimanja nezakonite imovinske koristi, pa su ove edukacije korisne da tužioci i istražioci mogu vidjeti kakva je praksa u evropskim zemljama, kad se postupa u tim složenim predmetima- dodao je. 

Osiguravajući da je prag za teret dokazivanja u vezi s namjerom promišljeno postavljen, pravosuđe u Bosni i Hercegovini pokazuje odlučnost da iskorijeni korupciju i potakne razvoj društva u kojem preovladava integritet.

Mika Aalto, voditelj komponente u okviru projekta EU4Justice koji pomaže Tužilaštvu BiH i finski tužilac kazao je da su, procjena namjere u okviru krivičnih djela korupcije i pranja novca, uključujući i ocjenu dokaza, težak zadatak za sudije i tužioce.

- Stoga je od suštinske važnosti osigurati alate sudijama i tužiocima kako bi unaprijedili svoje znanje, a razmjena profesionalnih mišljenja s međunarodnim sudijom bila je mnogo produktivna - kazao je. 

-Obuka je održana u okviru projekta EU4Justice - faza II 'Podrška profesionalnom pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini'. koji se realizuje uz finansijsku podršku Europske unije s ciljem usklađivanja pravosudnog sistema BiH s evropskim standardima kroz jačanje nezavisnosti, efektivnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosudnog sektora u BiH - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH početak suđenje Srebrenica
0 16.05.2024 14:01
Tužilaštvo BiH krijumčarenje ljudima Pakistanac
0 10.05.2024 11:13
Tužilaštvo BiH krijumčarenje stoke Srbija
0 09.05.2024 10:29
Black tie 2 Sud BiH Tužilaštvo BiH
0 30.04.2024 20:23