U Tomislavgradu izložba „Nematerijalna kulturna baština Hrvata u BiH“

“Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Bosni i Hercegovini iz etnografske zbirke u Karmelu sv. Ilije” naziv je multimedijalne izložbe postavljene u Gradskoj galeriji Kulturno-informativnog centra u Tomislavgradu. Otvorio ju je premijer Kantona 10 Ivan Vukadin, a organizirana je u okviru istoimenog projekta uz financijsku potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Veliki zaljubljenik i poznavatelj tradicijske kulture i običaja naroda BiH, karmelićanin Zvonko Martić je jedinstvenu zbirku tradicijske odjeće i nakita bh. Hrvata proširio usmenim kazivanjima, napjevima, plesovima, te predmetima izrađenim različitim tehnikama. Uz certificirana kulturna dobra, cilj izložbe je predstaviti i druge fenomene nematerijalne kulturne baštine poput izvornog pjevanja u Posavini, sjeveroistočnoj i središnjoj Bosni

„Zaista to što mi danas imamo sačuvano spada u sam vrh svjetske reprezentativne nematerijalne baštine čovječanstva i upravo je jedna od zadaća ove izložbe da malo lokalne zajednice pođu istraživati svoju nematerijalnu baštinu“, objašnjava ot. Zvonko Martić, autor izložbe.

Na tom planu je suradnja tomislavgradskog KIC-a s Udrugom „Stećak“, čiji je član i ovaj zaljubljenik i poznavatelj tradicijske kulture i običaja naroda u BiH, već polučila određene rezultate.

„Nastojimo i djeci i mladima pokazati upravo ovakvim izložbama to tradicijskiprenijeti što bliže i, evo, ja mislim da je to jedini put, jedini način na koji možemo tu nematerijalnu kulturnu baštinu otrgnuti nekakvom zaboravu i na taj način je očuvati“, kazala je Danijela Papić, ravnateljica KIC-a.

Tomislavgrađanka Jelena Krišto za Martića kaže kako sreća što je došao u taj kraj: „Toliko je obogatio kulturu i kad vidite ovo, ovo je samo jedan dio u Karmelu sv. Ilije na Bušku jezeru, to je bogatstvo iz cijele BiH, što mene posebno to raduje“.

Nematerijalna baština Hrvata u BiH ilustrirana je fotografijama Jasmina Fazlagića, videozapisima, nastupima kulturno-umjetničkih društava iz Neuma i Žepča, a na tradicionalni višeglasni napjev duvanjskog i livanjskog kraja nazočne su podsjetile vrsne gangašice iz tomislavgradske Bukovice.

Organizatori su bili Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak” i KIC Tomislavgrad, izložbu je otvorio predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Vukadin, a može se pogledati do 10. svibnja.

federalna.ba

Tomislavgrad
mažoretkinje BiH Tomislavgrad Svjetsko mažoret prvenstvo
0 26.06.2022 11:01
KIC Tomislavgrad Festival srednjoškolskog teatra Bosne i Hercegovine
0 21.06.2022 23:12
Šuica Tomislavgrad JNA
0 07.05.2022 16:54