U Sarajevu otvorena fotografska izložba 'Pronalazak majčinog svijeta'
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

U Sarajevu otvorena fotografska izložba 'Pronalazak majčinog svijeta'

Fotografska izložba austrijske umjetnice Franzi Kreis "Pronalazak majčinog svijeta" (Finding Motherland), koju čini zbirka portreta kćerki i audio snimaka intervjua u kojima one pričaju životne priče svojih majki, otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

Zbirka obuhvata porodične priče iz Afganistana, Austrije, Bosne i Hercegovine, Japana, Lihtenštajna, Njemačke, Ukrajine, Rusije i Srbije. Posjetioci izložbe mogu i poslušati audio snimke intervjua preko svojih mobilnih telefona, skeniranjem QR kodova koji će se nalaziti uz svaku fotografiju.

Direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine Kert istakla je na otvaranju da je autorica ideju za izložbu dobila kad je ispitivala majku o baki i baku o prabaki.
Dodala je da je to više od izložbe fotografija i da se može reći da je u pitanju usmena historija, jer posjetioci mogu čuti priče žena i djevojaka iz različitih dijelova svijeta.

- To su veoma intimne priče. Izložba je prikazivana u Austriji, ali ne u galerijama već na javnim mjestima - rekla je Kert.

Autorica izložbe Franzi Kreis rođena je 1991. i slobodna je umjetnica. Studirala je pozorišne, filmske i medijske studije na Univerzitetu u Beču, a nekoliko godina je radila kao asistentica austrijskog fotografa Lukasa Becka. 

Zbog epidemiološke situacije Kreis neće moći doći u Sarajevo, ali će održati nekoliko online radionica s mladima iz BiH i tako detaljnije prezentirati svoj rad.

Izložba je otvorena do 30. maja.

federalna.ba/Fena

kultura fotografije majka Pronalazak majčinog svijeta Finding Motherland Sarajevo BiH Franzi Kreis
BiH Trebević mapiranje staza planina
0 24.06.2021 18:04
NATO institucije BiH RS Otvoreni studio
0 24.06.2021 11:55
Sarajevo eksplozija eksplozivna naprava
0 24.06.2021 09:23
Europski parlament Hrvatska BiH konstitutivnost
0 23.06.2021 23:23
BiH migracije imigracija migracijska politika
0 23.06.2021 21:51