U Sarajevu konferencija o izgradnji cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini
(Izvor: Fena/Muamer Selimbegović)

U Sarajevu konferencija o izgradnji cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini

Digitalna transformacija društva donosi brojne izazove, a jedan od ključnih jeste osiguranje pretpostavki za jačanje sigurnosti cyber prostora, istaknuto je danas uoči konferencije pod nazivom „Izgradnja cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini“, koja se održava u Sarajevu. 

Konferencijom, koja je u glavnom gradu BiH okupila predstavnike bh. državnih i entitetskih institucija, te institucija Crne Gore i Srbije, kao i predstavnike akademske zajednice i privatnog sektora, počinje realizacija istoimenog projekta koji finansira Vlada Savezne Republike Njemačke, a implementira UNDP u BiH.    

Realizaciju tog projekta pozdravio je ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen, izražavajući zadovoljstvo što je njegova zemlja u mogućnosti da u partnerstvu sa UNDP-om organizira konferenciju na kojoj će se govoriti o mogućnostima za izgradnju cyber sigurnosti u BiH i regionu zapadnog Balkana.  

Podsjetio je u tom kontekstu na Samit u Berlinu, odnosno sastanak ministara vanjskih poslova na kojem se, između ostalog, razgovaralo i o cyber sigurnosti, te konstatiralo kako bi cyber sigurnost na zapadnom Balkanu doprinijela tom segmentu sigurnosti u cijeloj Evropi, kao i Evropskoj uniji.

- Zbog toga je izuzetno važno da se na temelju svih odluka, koje su donesene na tom sastanku i samitu, jača cyber sigurnost na zapadnom Balkanu – kazao je ambasador Fitschen u izjavi za medije.

Dodao je kako je konferencija u Sarajevu jedan u nizu događaja i početak jednog procesa u sklopu kojeg će biti razmatrana pitanja iz domena cyber sigurnosti u BiH i regionalnom okviru.  

Na značaj izgradnje Cyber sigurnosti/otpornosti u BiH i šire ukazala je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, izražavajući zahvalnost njemačkoj vladi za podršku spomenutom projektu.

Potcrtala važnost digitalne tranformacije u savremenom svijetu i u kontekstu svih ljudskih razvojnih ciljeva, upozoravajući, istovremeno, kako digitalni rast i razvoj donose i određene rizike i prijetnje, koji mogu pogoditi ne samo institucije vlasti, nego i privatni sektor.

- Zbog toga, veoma je bitno razgovarati o temama koje smo planirali za danas, a to je kako se najefikasnije boriti protiv spomenutih prijetnji – kazala je Nedera, naglašavajući značaj preveniranja određenih rizika i efikasne zaštite cyber prostora.     

Zahvalnost Vladi SR Njemačke, koja je omogućila realizaciju spomenutog projekta i UNDP-u kao implementatoru, iskazao je pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Mrkaja, ocijenivši kako je pravo vrijeme za snažniji angažman na planu jačanja cyber sigurnosti, a s obzirom na to da su institucije u BiH sve češće meta cyber napada.

Istaknuo je kako ovu pomoć treba staviti u funkciju identifikacije potreba, kao i izgradnje odgovarajućih kapaciteta u borbi protiv cyber napada, uključujući i dogradnju zakonskog okvira u skladu s međunarodnim standardima.

Sudionicima konferencije predstavljene su simulacije cyber napada, a u sklopu skupa organizirane su tri radionice na kojim su domaći i inozemni stručnjaci elaborirali najnovija postignuća u tom području, a u kontekstu jačanja infrastrukture i komunikacija, odnosno cyber sigurnosti na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.    

federalna.ba/Fena

digitalna transformacija cyber sigurnost konferencija
Kreativna Evropa konferencija EU programi Ljubuški
0 24.05.2024 13:03
Medijski čas konferencija Sarajevo
0 21.05.2024 18:43
BiH Vijeće Evrope članstvo konferencija
0 10.05.2024 12:39
Elmedin Konaković Nizozemska konferencija Ukrajina
0 02.04.2024 14:03